BREIVIKS NABO:   Jeg skjønte at han ikke hadde peiling på jordbruk, det var ikke vanskelig å skjønne det.  Vi spurte han jo hva han drev med, og da sa han at han skrev bok, sier Svein Meldieseth til TV 2. (Foto: TV 2)
BREIVIKS NABO: Jeg skjønte at han ikke hadde peiling på jordbruk, det var ikke vanskelig å skjønne det. Vi spurte han jo hva han drev med, og da sa han at han skrev bok, sier Svein Meldieseth til TV 2. (Foto: TV 2)

– Hadde jeg avslørt ham, hadde han skutt oss. Vi hadde gått til værs sammen med bomben

Nabo Svein Meldieseth hadde en avtale om å høste Breiviks gress som fôr til kuene sine. Få dager før bomben smalt var han like ved å avsløre massemorderen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svein Meldieseth er nabo til gården på Rena der Anders Behring Breivik laget terrorbomben.

Meldieseth hadde snakket med Breivik flere ganger, og de hadde en avtalt om at han kunne høste gresset på gården som fôr til kuene sine. Allerede da skjønte naboen at ikke alt var som det skulle.

– Hadde ikke peiling på jordbruk

– Jeg skjønte at han ikke hadde peiling på jordbruk, det var ikke vanskelig å skjønne det, sier Meldieseth.

Men han tenkte ikke noe mer over hva Breivik egentlig drev med på gården.

– Nei, det hadde vi ikke noen tanker om. Vi spurte han jo hva han drev med, og da sa han at han skrev bok.

Politiet har bekreftet at Anders Behring Breivik laget bomber på gården, og trolig også bomben som tok livet av åtte mennesker ved regjeringskvartalet i Oslo.

BOMBEGÅRDEN: Gården til Anders Behring Breivik i Åsta i Åmot. (Foto: Brenden, Jo E./Scanpix)
BOMBEGÅRDEN: Gården til Anders Behring Breivik i Åsta i Åmot. (Foto: Brenden, Jo E./Scanpix)

Så bombebilen på tunet

Meldieseth reagerte også på at vinduene på huset til gården var blendet av, og at Breivik låste døren bak seg når han kom ut.

Få dager før terroranslaget holdt Meldieseth på å gå rett inn der bombeproduksjonen fant sted.

– Jeg var der tirsdagen før det smalt for å hente noen gressbunter. Jeg hadde tenkt å gå ned til ham, men så en stor hvit kassebil der så jeg regnet med han hadde besøk.

Men lite tyder på at Breivik hadde besøk – kassebilen var den han brukte til å sprenge bomben utenfor regjeringskvartalet.

– Vi hadde blitt skutt

– Jeg gikk heldigvis bare hjemover igjen. Ellers hadde jeg nok blitt skutt. Jeg har jo hørt i ettertid hva som sto i manifestet: Han måtte ta sine forholdsregler sto det, og det er vel bare en måte å gjøre det på.

– Hadde jeg avslørt ham hadde han skutt oss. Da hadde vi gått til værs sammen med bomben, sier Meldieseth.

GARDEN: På denne garden vart terrorbomba som råka Oslo sentrum, fredag, truleg laga. (Foto: Erik Friestad/TV 2)
GARDEN: På denne garden vart terrorbomba som råka Oslo sentrum, fredag, truleg laga. (Foto: Erik Friestad/TV 2)

Kjeltringgård

Gården Breivik bodde på har tidligere vært kjent i media. I 2006 slo beredskapstroppen til politiet til mot gården da den ble benyttet til hasjdyrking finansiert med utbyttet etter Nokas-ranet.

Blant ingrediensene Breivik brukte til å lage bomber av, er kunstgjødsel fra Felleskjøpet. Breivik kjøpte seks tonn kunstgjødsel hos leverandøren. Bestillingen blir deretter registrert hos Mattilsynet og har ingen restriksjoner, fortalte kommunikasjonsdirektør Oddny Estenstad i Felleskjøpet til TV 2 like etter terrorhandlingene.

Les også: På denne gården lagde Breivik bomber

Uvitende naboer

Også Tina Larsen bor på en gård i nærheten av den Breivik leide.

– Det er veldig ekkelt når en bor her med små barn. Han har kanskje sittet på nabogården og laget bomber. Det er ikke noe kjekt, sa hun til TV 2 etter terrorangrepet.

Les også: Politiet sprengte eksplosiver på Breiviks gård uten å varsle naboene

SEKS TONN: Anders Behring Breivik kjøpte seks tonn med kunstgjødsel. Her er noko av det han har kjøpt på garden hans.  (Foto: Erik Friestad/TV 2)
SEKS TONN: Anders Behring Breivik kjøpte seks tonn med kunstgjødsel. Her er noko av det han har kjøpt på garden hans. (Foto: Erik Friestad/TV 2)