André Villas Boas (Foto: Chris Ison/Pa Photos)
André Villas Boas (Foto: Chris Ison/Pa Photos)

Får Villas-Boas orden på Chelseas angrepskabal?

Les vår vurdering av Chelsea.

PLASSERING FORRIGE SESONG: 2. plass ( 71 poeng)

HJEMME / BORTE: 14-3-2 39-13 / 7-5-7 30-20

Toppscorer: Florent Malouda 13 mål
Manager: Andre Villas-Boas (fra juni 2011)

Overganger:
Inn: Oriol Romeu (Barcelona – £4,35 mill.), Thibaut Courtois (Genk - Ukjent). Romelu Lukaku ( Aderlecht – formaliteter gjenstår )
Ut: Jack Cork (Southampton - £750 000), Fabio Borini (Parma – gratis), Michael Mancienne (Hamburg - £1.75 mill.), Jacopo Sala (Hamburg – ukjent), Gökhan Töre (Hamburg – ukjent), Jeffrey Bruma (Hamburg – to sesongers lån), Sam Walker (Northampton - ut sesongen), Danny Philliskirk (Sheffield Utd - gratis), Thibaut Courtois (Atl. Madrid - lån ut sesongen)
Frigitt: Samuel Hutchinson, Carl Magnay, Jan Sebek, Michael Woods

Den elendige vinterformen ødela mye for et Chelsea-lag som åpnet 2010/2011-sesongen i et forrykende tempo. 21-1 i målforskjell og fem strake seiere i åpningen ble brutalt snudd til ni kamper uten en eneste trepoenger da de blå var ferdige med opprydningen etter julefesten i januar. Carlo Ancelotti fikk sparken ved sesongslutt, og inn dørene på Stamford Bridge kom en purung Andre Villas-Boas

Chelsea-eier Roman Abramovich sin hunger etter trofeer er bunnløs, og dersom resultatene lar vente på seg kan Villas-Boas vente seg stormfulle tider ved Chelsea-roret. Å sette en 33-åring i managerstolen må sies å være et dristig valg av den styrtrike russeren. Riktignok kan Villas-Boas se tilbake på en rekke sensasjonelle prestasjoner som Porto-manager, men den unge alderen har fått mange til å stille spørsmål.

Skepsisen er i grove trekk rettet mot hegemoniet som råder i Chelsea-garderoben. Spillere som John Terry, Frank Lampard og Didier Drogba har høy status i klubben, samtidig som flere i stallen er på samme aldersnivå som Villas-Boas. Derfor blir det livsviktig for portugiseren å ta kontroll og opparbeide seg respekt så tidlig som mulig. Det som imidlertid kan virke i Villas-Boas’ favør er at han kjenner både klubben og spillerne meget godt etter å ha jobbet på Stamford Bridge under José Mourinho fra 2004 til 2007.

Så langt ser det imidlertid lovende ut for Villas-Boas og hans Chelsea-karriere. Laget har gått ubeseiret gjennom pre-season med kun et baklengsmål. Motstanden har derimot vært av den svake sorte – Aston Villa og Rangers er de eneste lagene som har bydd de blå på tøff motstand.

Den største utfordringen Villas-Boas står ovenfor er hvordan han skal få Fernando Torres tilbake i godt gammelt slag. Spanjolen scoret bare et mål forrige sesong etter overgangen fra Liverpool, og samarbeidet med Drogba har ikke sett ut til å fungere. Nå er også supertalentet Romelu Lukaku klar for klubben, og Villas-Boas får dermed enda et kort inn i den vanskelige angrepskabalen. Alle de tre nevnte er typiske midtspisser, noe som har ledet Villas-Boas til å eksperimentere med en 4-4-2-formasjon i pre-season, mot 4-3-3 som vanligvis blir brukt.

Savnet etter kreativitet i midtbaneleddet er stort, noe som kan ha vært grunnen til at Luka Modric har vært klubbens hovedmål denne sommeren. Overgangssagaen har imidlertid ikke ført noen steder, og Chelsea kan være nødt til å se i egne rekker for å finne en lignende spillertype. En mulig kandidat er Yossi Benayoun. Israeleren har lagt en sterk sesongoppkjøring bak seg, og det ville ikke kommet som noen overraskelse dersom Benayoun skulle bli en katalysator for en målkåt Torres når sesongen sparkes i gang.

Bakover på banen ser Chelsea sterke ut, selv om sesongåpningen ser ut til å gå i gang uten flere nøkkelspillere. Både Branislav Ivanovic og David Luiz er usikre – to spillere som var meget viktige mot slutten av forrige sesong. Alex, José Bosingwa og Paulo Ferreira er nødt til å ta steget opp for å fylle hullene.

Viktigst av alt, Chelsea er avhengig av å holde troppen skadefri. At flere spillere ble skadet på samme tid i fjorårssesongen gjorde sitt til at Chelsea ble hektet av i gullkampen. Torres må også score regelmessig for å roe presset Villas-Boas står ovenfor fra klubbeier Abramovich.

Nøkkelspiller: Frank Lampard. Han begynner å dra på årene og er skadeutsatt, men midtbanegeneralen er en meget viktig brikke i Chelsea-maskineriet. Visekaptein og dirigent på midtbanen som Chelsea er avhengig av for å lykkes denne sesongen.

Se opp for: Daniel Sturridge. Spissen fikk et løft da han ble sendt på lån til Bolton siste del av fjorårssesongen. Scoret åtte mål på tolv kamper og har gjort det klart at han vil kjempe om spissplassene hos Chelsea. Har vist lovende takter i pre-season og kan fort bli en joker for Villas-Boas. Suspendert de første tre kampene etter et rødt kort i sesongavslutningen for Bolton.

Supporternes forventninger: Det er selvsagt store forventninger. Vi har en ny, ung, spennende manager. Men Premier League er viktigst – viktigere enn Champions League. Vinne ligaen må være målet. Det er tøffe krav.