AMK måtte dirigere ambulansene manuelt under terrorangrepet på Utøya og i Oslo sentrum. (Foto: Vegard M. Aas/Reuters)
AMK måtte dirigere ambulansene manuelt under terrorangrepet på Utøya og i Oslo sentrum. (Foto: Vegard M. Aas/Reuters)

Hovedredningssentralen fikk melding om Utøya-skyting etter 30 minutter

Fikk den dramatiske beskjeden fra AMK Oslo, ikke politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hovedredningssentralen opplyser fredag at de ble varslet om skytingen på Utøya en halv time etter at politiet og AMK fikk de første meldingene fra de som befant seg på øya og pårørende.

– Vi fikk meldingen klokken 17.58 fra AMK Oslo, sier avdelingsdirektør Jarle Øversveen i Hovedredningssentralen til tv2.no.

Han ønsker ikke å spekulere i årsaken til hvorfor det tok en halv time før varslingen skjedde, men registrerer at det er tidspunktet som Hovedredningssentralen har loggført.

LES OGSÅ: Dette skjedde minutt for minutt

På dette tidspunktet sto et Sea King-helihopter på Voldsløkka i Oslo, parat til å frakte bombeofre til sykehus utenfor Oslo ved behov.

Som TV 2 tidligere har fortalt, visste ikke politiet om dette helikopteret, som tok av fra Rygge klokken 16.45 og landet i Oslo 17.10, ifølge Hovedredningssentralens logg.

Seks minutter etter at Hovedredningssentralen fikk vite om skytingen, var helikopterbesetningen på dette Sea King-helikopteret varslet om Utøya-skytingen.

LES OGSÅ: Utøya-pårørende: Barna ropte: Send helikopter, vi dør

FSK fikk beskjed etter tre timer

Et annet Sea King-helikopter ble sendt avgårde fra Ørland hovedflystasjon i Sør-Trøndelag klokken 16.53, en snau time etter at Forsvaret sendte en anmodning til Hovedredningssentralen om å bruke helikopteret til å frakte bombeeksperter til Oslo.

Dette helikopteret returnerte til Ørland, men var fortsatt i beredskap.

Klokken 18.21 fikk Forsvaret anmodningen fra politiet om hjelp fra Forsvarets spesialkommando (FSK), nærmere tre timer etter at bomben gikk av i Regjeringskvartalet.

Klokken 19.09 kom den formelle bistandsanmodningen fra Justisdepartementet. Den ble ifølge Forsvaret innvilget umiddelbart.

Nærmere en time senere, klokken 20.06, ble den skriftlige bekreftelsen om bistandsanmodning sendt til Justisdepartementet og Politidirektoratet.

Kommunikasjonssjef Petter Lindqvist ved Forsvarets operative hovedkvarter sa til Bergens Tidende torsdag at FSK ikke kunne kommet tidligere.

– Rutinene fungerte godt

Sjef for Forsvarsstaben, viseadmiral Jan Eirik Finseth, mener at Forsvaret reagerte raskt, og gjorde de nødvendige grep 22. juli.

– Så langt vi nå kan se har Forsvarets planverk, rutiner og ordregang fungert godt, sier admiralen i en uttalelse.

Bell-helikopterne som sto på Rygge flystasjon hadde ikke samme beredskap som Sea King-helikopterne. Forsvaret opplyser at tre Bell 412 helikoptre ble klargjort på Rygge fredag kveld.

– Det første tok av klokken 18.55, de to neste klokken 19.20 og klokken 19.34. Ytterligere helikopterstøtte i form av Bell 412 og Lynx ble gitt kvelden 22. juli og lørdag 23. juli, skriver Forsvarsstaben.

LES OGSÅ: Vil ikke svare på om de fulgte egen beredskapsplan for helikopter

Bevæpnede soldater voktet Akersgata 23. juli. (Foto: Berit Roald
  )
Bevæpnede soldater voktet Akersgata 23. juli. (Foto: Berit Roald )