REDOX har kartlagt ORG i flere år. Dette bildet skal være tatt under nettverkets solvervsfest på et ukjent tidspunkt, og viser en tidligere lokallagsleder i Dansk folkeparti motta en negerdukke. Kort tid etterpå ble dukken brent på et bål. (Foto: REDOX)
REDOX har kartlagt ORG i flere år. Dette bildet skal være tatt under nettverkets solvervsfest på et ukjent tidspunkt, og viser en tidligere lokallagsleder i Dansk folkeparti motta en negerdukke. Kort tid etterpå ble dukken brent på et bål. (Foto: REDOX)

Ruller opp høyreekstrem losje etter Utøya-terroren

Danmarks justisminister ville kartlegge høyreekstreme etter terroren i Norge. En antirasistisk tenketank har kommet ham i forkjøpet og rullet opp en bevæpnet, høyreekstrem gruppe bestående av mediefolk, politimenn og soldater.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden slutten av 1980-tallet skal grupperingen ORG, omtalt av Researchkollektivet REDOX som en «losje», ha kjempet for det de selv kaller den «nationale sag». Dette innebærer å bekjempe multikultur og renske Danmark for innvandrere.

Dukken blir her brent av ORG-medlemmene. (Foto: REDOX)
Dukken blir her brent av ORG-medlemmene. (Foto: REDOX)

Nettverket er av REDOX karakterisert som selve ryggraden på Danmarks ytre høyrefløy. De mener ORG forberedte seg til et voldelig oppgjør med «landsforrædere», slik det også hevdes at Anders Behring Breiviks motiv skal ha vært.

REDOX skriver i en artikkel på sine nettsider at nettverket også skal ha vært bevæpnet.

Avsløringen av ORG kommer også kort tid etter terroren i Oslo og på Utøya, der 77 mennesker ble drept. Nettverket beskylder nå Politiken for å ville slå politisk mynt på hendelsene i Norge. Det kommer frem i et brev til avisen, signert med «Bestyrelsen».

Snoket i politiarkiver

ORG skal blant annet ha drevet svært utstrakt kartlegging av personer på venstresiden i dansk politikk, kalt «den Store Hukommelse», ifølge Ekstra Bladet. En politiførstebetjent i en etterretningsfunksjon, Peter Ulrik Jensen skal ha hatt en svært fremstående rolle i dette.

Han skal ha gjort 8000 oppslag i politiets interne arkiver på 400 dager, og hentet ut opplysninger til venstrearkivet. Den gang forklarte han i avhør at informasjonen var til en forening for historieinteresserte.

SAMLESIDE: Alle sakene om terrorangrepene

Blant de om lag 100 påståtte medlemmene finner man personer både fra dansk næringsliv, militæret og politiet, fotball-hooligans, nynazister – og en redaksjonssjef i den danske tabloidavisen BT.

Han skal ifølge REDOX ha stått bak en stor del av ORGs anonyme «agitasjonsmateriale», og laget en rekke rabiate klistremerker. Det som skal være et internt møtereferat skal ha «provosert mang en muslim til å foreta seg noe dumt», skriver Ekstra Bladet.

(Artikkelen fortsetter)

Bildet er tatt på ORGs sommersolvervsfest i 2003. Medlemmene
  er samlet rundt et brennende solkors, som også er organisasjonens logo.
  (Foto: REDOX)
Bildet er tatt på ORGs sommersolvervsfest i 2003. Medlemmene er samlet rundt et brennende solkors, som også er organisasjonens logo. (Foto: REDOX)

Vurderer tiltak mot ekstreme

Danmarks justisminister opplyste torsdag til Politiken at det kan bli aktuelt med nye tiltak mot høyreekstreme grupper i Danmark, i lys av hendelsene i Norge.

– Jeg har bedt Politiets Efterretningstjeneste (tilsvarer PST i Norge, journ.anm.) om en samlet vurdering av innsatsen mot politisk ekstremisme, sier Lars Barfoed (K) til avisen.

Jusprofessoren Jens Vedsted-Hansen ved Aarhus Universitet mener avsløringen i Danmark med norsk terror ferskt i minne, er så ubehagelig at denne vurderingen må gjøres offentlig.

– Det kan sikre at befolkningen får et avbalansert bilde av trusselen, sier han.

SE STOR OVERSIKT: Dette er de 77 terrorofrene