ny1-terror-israel-debatt-F - Norske jøder reagerer på israelsk kritikk

Etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya raser israelske kommentatorer mot angivelig norsk antisemittisme og terrorstøtte. Debatten sjokkerer norske jøder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske styremakter gir indirekte støtte til terror gjennom sin Midtøsten-politikk, og det norske samfunnet er sterkt preget av antisemittiske holdninger. Det er kjernepunktene i kritikken som flere israelske kommentatorer har rettet mot Norge i kjølvannet av terrorangrepene den 22. juli.

Det er «ironisk» at ungdommene i AUF ble angrepet av en høyreekstremist, skrev Barry Rubin i The Jerusalem Post i kjølvannet etter massakren. Ifølge ham innlot AUF seg på det som i bunn og grunn var «et terroristvennlig program».

I avisa Yedioth Ahronoth hevdet Manfred Gerstenfeld i samme ånd at norske styremakter og norsk kulturelite fremmer «antiisraelsk hat». Joav Melchior, rabbiner i Det Mosaiske Trossamfund, tar på sin side avstand fra utspillene.

- Det er helt hårreisende. Spesielt i en slik tid som nå er det sjokkerende at man ikke kan løfte seg opp fra en slik kritikk og bare vise medfølelse, for det er det man bør gjøre i slike tilfeller, sier Joav Melchior til NTB. (©NTB)