FRYKTER TØFF SKOLESTART: Rektor Gunnar Barosen forbereder seg nå på en tøff skolestart. For to av de som ble drept på Utøya, Henrik Andre Pedersen og Espen Jørgensen, er tidligere elever ved skolen.  (Foto: Tord Theodor Olsen/TV 2)
FRYKTER TØFF SKOLESTART: Rektor Gunnar Barosen forbereder seg nå på en tøff skolestart. For to av de som ble drept på Utøya, Henrik Andre Pedersen og Espen Jørgensen, er tidligere elever ved skolen. (Foto: Tord Theodor Olsen/TV 2)

Rektorer over hele Norge forbereder seg til en tøff skolestart

Bodø kommune samlet alle rektorer for å finne ut hvordan de skal håndtere første skoledag etter terrortragedien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er fortsatt sommerstille og pultene står tomme ved Saltstraumen barne- og ungdomsskole.

Rektor Gunnar Barosen forbereder seg nå på en tøff skolestart. To av de drepte på Utøya, Henrik Andrè Pedersen og Espen Jørgensen, er tidligere elever ved skolen.

Barna har ulik kunnskap om tragedien

– Dette har preget meg og det har preget hele samfunnet i Saltstraumen, sier rektor Barosen.

LES OGSÅ: Utøya-pårørende: Barna ropte: Send helikopter, vi dør

Både Pedersen og Jørgensen var godt kjent i lokalsamfunnet.

I Bodø kommune samlet man samtlige rektorer og inspektører for å diskutere hvordan man skal håndtere første skoledag etter ferien.

En utfordring er at mange barn og unge har ulik kunnskaper og ulike oppfatninger om det som skjedde 22. juli.

De fleste barn er berørt

– Det kan være forskjell på hvordan man som forelder har tatt dette opp med barna hjemme. Det må lærerne være oppmerksomme på i måten de omtaler dette på, sier Ulrik Thomsen, undervisningssjef i Bodø kommune.

LES OGSÅ: Chris Medina: – Jeg er sjokkert og knust

I et brev til samtlige grunn- og videregående skoler oppfordrer Kunnskapsdepartementet at Utøyatragedien blir markert og fulgt opp. De fleste barn er på en eller annen måte berørt, og for mange er dette første møte med død og sorg.

SKREKKSCENER: Politiets beredskapstropp pågrep gjernngsmannen Anders Behring Breivik (til venstre) kort tid etter at de ankom Utøya.
SKREKKSCENER: Politiets beredskapstropp pågrep gjernngsmannen Anders Behring Breivik (til venstre) kort tid etter at de ankom Utøya.

– Vi kan ikke gå videre som om ingenting har skjedd. Det her er en tragedie som har rammet hele det norske samfunn. Da tenker jeg det er naturlig at hver skole har en bitteliten markering, sier Odd Eidner, prest i Bodø domprosti.

Vil raskt videre

Samtidig er det viktig å komme tilbake til hverdagen mener rektor. Ved Saltstraumen barne- og ungdomsskole blir det derfor en kort og stille minnemarkering.

LES OGSÅ: Politiet vil ikke svare på om de fulgte egen beredskapsplan for helikopter

– Så ser jeg for meg at vi går ganske raskt videre og lar ungene få glede seg over den første skoledagen, slutter Barosen.