ALLE INKLUDERT:    Vi oppretter en kommisjon for å gjennomgå alle sidene ved angrepene på regjeringskvartalet og Utøya. Alle de politiske partiene stiller seg bak tiltakene, sa Stoltenberg da 22.juli kommisjonen ble opprettet.  (Foto: TV 2)
ALLE INKLUDERT: Vi oppretter en kommisjon for å gjennomgå alle sidene ved angrepene på regjeringskvartalet og Utøya. Alle de politiske partiene stiller seg bak tiltakene, sa Stoltenberg da 22.juli kommisjonen ble opprettet. (Foto: TV 2)

Regjeringen utelot opposisjonen i planleggingen av 22. juli-kommisjonen

Men nå lufter regjeringen ulike navn for Stortinget, og endrer planlagt leder av kommisjonen etter tips fra Erna Solberg og Høyre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bare få dager etter terrorangrepet mot regjeringskvartalet og Utøya sto et samlet politisk Norge bak avgjørelsen om å opprette en 22. juli-kommisjon.

– Vi oppretter en kommisjon for å gjennomgå alle sidene ved angrepene på regjeringskvartalet og Utøya. Alle de politiske partiene stiller seg bak tiltakene, sa Stoltenberg den gang.

Les også:Preget PST-sjef beklager terroruttalelser

Kritisk Siv Jensen

Men til tross for at alle partilederne ønsket å opprette kommisjonen, følte opposisjonspolitikerne på Stortinget at Regjeringen ikke ville diskutere kommisjonens sammensetning og mandat med dem.

– Jeg mener det hadde vært klokt å forankre det i Stortinget, men det velger da regjeringen å ikke gjøre, sier Frp-leder Siv Jensen til TV 2.

FØLTE SEG UTELATT:  - Jeg mener det hadde vært klokt å forankre det i Stortinget, men det velger da regjeringen å ikke gjøre, sier Frp-leder Siv Jensen til TV 2 om Regjeringens utvelgelse av 22.juli-kommisjonsmedlemmer bak lukkede dører. (Foto: TV 2)
FØLTE SEG UTELATT: - Jeg mener det hadde vært klokt å forankre det i Stortinget, men det velger da regjeringen å ikke gjøre, sier Frp-leder Siv Jensen til TV 2 om Regjeringens utvelgelse av 22.juli-kommisjonsmedlemmer bak lukkede dører. (Foto: TV 2)

Les også:Breivik hevder han fikk kamptrening av pakistansk gjengleder

Gode råd fra Høyre

Ifølge regjeringskilder TV 2 har pratet med var planen opprinnelig å sette inn en høyesterettsdommer som leder av kommisjonen.

Men Høyre mente at dette kunne skape habilitetsproblemer fordi terrorsaken til slutt kan havne i Høyesterett, og protesterte så sterkt at regjeringen skal ha valgt å snu.

– Før vi kom med våre innspill, så var det noen ting som vi hadde tenkt på som ikke de hadde tenkt på, så er det kanskje summen av disse tankene som gjør at det blir en god og uavhengig kommisjon, sier Høyre-leder Erna Solberg til TV 2.

Les også: Informasjonssvikt avdekket under øvelse i 2006

KLAR BESKJED: Høyreleder Erna Solberg måtte selv ta kontakt med regjeringen for å komme med sine innspill til hvem som skal sitte i kommisjonen. (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
KLAR BESKJED: Høyreleder Erna Solberg måtte selv ta kontakt med regjeringen for å komme med sine innspill til hvem som skal sitte i kommisjonen. (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

Les også: Politiet trenger ekstra ressurser etter terroren

Stortinget inkluderes

Etter det TV 2 erfarer lufter regjeringen nå flere forskjellige navn for Stortinget for å sikre at alle medlemmene i kommisjonen blir godt mottatt.

Hvem som skal være med i 22. juli-kommisjonen blir trolig kjent fredag. Gruppen ventes å jobbe minst ett år med granskingen.

Les også: Hareide er spent på terrorkommisjonen