pst_janne2
pst_janne2

Preget PST-sjef beklager terroruttalelser

Forteller om tøffe dager i PST etter angrepene på Utøya og i Regjeringskvartalet, og angrer på at hun blandet inn Stasi og Hitler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

PST -sjef Janne Kristiansen har måttet tåle sterk kritikk etter terrorangrepene for snart tre uker siden.

Noen av landets fremste advokater refser PST etter terrorangrepet. De mener sikkerhetstjenesten må ta selvkritikk og være mer ydmyke.

PST-sjefen har i etterkant av Anders Behring Breiviks terroraksjoner blant annet sagt at ikke engang Stasi i Øst-Tyskland kunne ha avslørt denne personen. Han ville ha gått utenom nettet selv der, sa PST-sjef Janne Kristiansen.

Ydmyk

I et intervju med TV 2 Nyhetene legger Kristiansen seg flat.

– Hvordan ser du på den kritikken om at du har vært arrogant og skråsikker etter terrorangrepene?

LES OGSÅ: Mener PST har sett seg blind på muslimske miljøer

– Jeg har brukt noen ord og uttrykk, noen formuleringer, som har falt uheldig ut. Det beklager jeg dypt. Det er en veldig vanskelig situasjon for hele landet og for de berørte spesielt. Jeg beklager hvis jeg har vært med på å gjøre det vanskeligere. Det var et forsøk på en billedgjøring. Det falt uheldig ut, og det beklager jeg.

Angrer på Stasi- og Hitler-uttalelser

Hun sier det er spesielt to formuleringer som har gått igjen i kritikken. Den ene er Stasi-uttalelsen, som var et forsøk på å billedgjøre det jeg mente med et regime vi ikke liker å sammenligne oss med.

Hun beklager også uttalelsene til Sunday Times, hvor hun sa at hun trodde Breivik hadde vært igjennom en plastiske operasjoner: «Nordmenn har ikke naturlig et arisk utseende. Hitler ville ha hatt plakater av ham. Han har det perfekte, klassiske, ariske utseendet» sa Kristiansen til den britiske avisa 31. juli.

– Jeg beklager at det overhodet kom på trykk. Det skjedde, og det var aldri godkjent.

Vi skal være de første til å ta selvkritikk.

– Hvordan har dere det i PST etter det som skjedde?

– Alle er preget her. Jeg har sett de tøffeste etterforskerne gå med tårer i øynene. Vi spør oss selv hver dag, hver time, hvert minutt – er det noe vi kunne gjort annerledes? Er det noe vi har gjort galt? Vi skal finne et svar og vi snur hver stein, og vi ser fram til denne kommisjonen som nå skal granske oss. Vi skal være de første til å ta selvkritikk.