bilde netcom mobil lene (Foto: Privat)
bilde netcom mobil lene (Foto: Privat)

Telebutikken brøt loven - nektet å hjelpe

Etter fire reparasjoner klarte ikke Telebutikken å finne feilen på Renates mobil. Derfor ville de ikke heve kjøpet.

Siden i vår har Renate Olsen være den ulykkelige eier av en Sony Ericsson X10 Mini Pro-mobil. Mobilen, som ble kjøpt hos Telebutikken på Jernbanetorget i Oslo i fjor høst, fikk problemer etter bare et halvt år.

– Jeg mister dekning, skjermen henger seg opp og telefonen lever sitt eget liv ved å skru seg av og på. Det er de samme feilene hver gang, forteller Renate.

Les også: Telebutikken ga blaffen i Forbrukerrådet

Fire ganger til reparasjon

Siden april har mobilen vært til reparasjon for de samme feilene hele fire ganger, uten at verkstedet har klart å finne feilen.

– Jeg føler at jeg ikke blir trodd, sier Renate, som mener det er soleklart at hun ikke leverer inn telefonen for moro skyld.

Telebutikken på sin side mener de ikke kan hjelpe Renate ettersom feilen ikke blir funnet, og fordi Sony Ericsson ikke godtar reklamasjonen.

– De sier at det er Sony Ericsson og verkstedet som holder igjen slik at jeg ikke får det jeg har rett på, forteller Renate.

Les også: Liv (65): – NetComs telefonselger kalte meg ei «treig f*tte»

Rett til å heve kjøpet

I følge Forbrukerkjøpslovens paragraf 30-32 kan en kunde ha rett til å heve kjøpet hvis selger ikke har klart å rette samme feil etter to forsøk.

Seniorrådgiver Paal Bjønness i Forbrukerrådet er tydelig på at Telebutikken ikke kan fraskrive seg ansvaret selv om de ikke finner feilen.

– Det synes ubestridt at dette er en problemtelefon og at telefonen har en vesentlig nedsatt funksjonsevne. Feilene synes ikke å være knyttet til kjøpers bruk av telefonen, og da vil det kunne gi rett til heving, sier han.

Les også: Telenor tar betalt for at kundene evaluerer dem

Telebutikken har ansvaret

I tillegg kan ikke Telebutikken skyve ansvaret over på Sony Ericsson, ettersom Telebutikken har et selvstendig ansvar ovenfor kundene sine, ifølge Bjønness:

– Om Telebutikken i etterkant kan sende regningen videre til produsent eller tidligere salgsledd er ikke avgjørende for kunden. I slike tilfeller er det viktig at kundene ikke blir en kasteball i forhold til ansvarsplassering.

Renate synes det er dårlig at butikken gir henne feil informasjon om hennes rettigheter.

– Hvis det er butikken som har ansvaret, så føler jeg at de ikke har gjort jobben sin, sier hun.

Les også: Mathilde (17) mistet mobilen i do - slik reddet hun den

Renate får hevet kjøpet

Telebutikkens regionsjef Magne Haukaas beklager saken og lover til TV 2 hjelper deg at de vil ordne opp.

– Men er ikke de ansatte hos dere opplært i Forbrukerkjøpsloven? I denne saken ble den brutt på to områder.

– Jo, men det kan skje feil og det er forskjell på kompetansenivået hos de ansatte. Vi følger Forbrukerkjøpsloven og prøver alltid å løse saken til det beste for kundene, svarer Magne Haukaas.

Han sier også at de vil rydde opp internt.

Feilinformert på nytt

Etter vår prat med Magne Haukaas blir Renate oppringt av Telebutikkens butikksjef på Jernbanetorget. Hun lover at Renate skal få en ny telefon eller pengene tilbake.

– Men butikksjefen skyldte nok en gang på Sony Ericsson og sa at de er strenge på reklamasjoner. Så jeg blir litt irritert, de tar jo ikke selvkritikk, forteller Renate.

Se også: Stor test av smarttelefoner

Vil stramme opp sine ansatte

Når vi forteller Telebutikkens regionsjef Magne Haukaas at Renate nok en gang har fått feil informasjon, sier han:

– Vi vil gjennomgå våre rutiner og sørge for at alle våre ledere og selgere skal ivareta kundene på best mulig måte og følge de retningslinjer som foreligger i henhold til norske lover fremover. Beklager enda en gang.

– Jeg er veldig takknemlig for at saken løste seg, selv om jeg synes det er synd at man må tilkalle hjelp for at noe skal skje, avslutter Renate.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter