Like før det smeller... (Foto: SDO / NASA)
Like før det smeller... (Foto: SDO / NASA)

Eksplosjonen på solen gir praktfullt nordlys

Tirsdag hadde solen det kraftigste utbruddet siden 2003. Det gir oss flott nordlys i helgen. Her kan du se video av smellet!

Denne uken har det virkelig buldret på solen. Søndag og mandag var det tre store utbrudd i en solflekk, og om morgenen tirsdag 9. august smalt det skikkelig.

Utbruddet ble klassifisert til X7, et av de kraftigste som er registret.

– X7 utbrudd skjer ikke ofte, sa solforsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter. Det ser ut til å være det kraftigste siden 2003 i alle fall.

Les: Giganteksplosjon på solen tirsdag

Video

Den amerikanske SDO-satellitten fanget eksplosjonen, videoen ser du helt øverst.

Her smeller det! (Foto: SDO)
Her smeller det! (Foto: SDO)
Satellitten ble skutt opp i februar 2010, og viser detaljer på soloverflaten som aldri er sett tidligere.

– Det er overeksponering av CCD brikken i kameraet som gjør at du ser de voldsomme strekene ut til siden, sier solforsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter. Da flommer elektroner over i nabopikslene.

Les: Fantastiske bilder av Solen

Flott nordlys

Brekke fryktet at utbruddet skulle skade elektronikk og kraftnettet her på jorden, men siden eksplosjonen var rettet til side for jorden slapp vi unna med at radiokommunikasjon over HF-nettet ble slått ut i en periode Også radiofyrene som brukes til navigasjon ble forstyrret.

Nordlyset speiler seg i havet. (Foto: Øystein Lunde Ingvaldsen)
Nordlyset speiler seg i havet. (Foto: Øystein Lunde Ingvaldsen)
– Vi har vært heldige, sier Brekke.

Nå kan vi glede oss til flott nordlys. Utbruddet sendte først ut et lysblaff, protoner, og en sky av plasma. Det er plasmaskyen som nå fanges opp av jordens magnetfelt, og ledes ned mot polene.

Søndag og mandag er det varslet synlig nordlys helt sør til Oslo, men været gjør at det er folk lengst nord som kan nyte synet. Fra Nordland og sørover blir det skyet.

Les: Ny runde med knallvær i nord

Følg med på nordlysvarselet til storm.no!

Stjerneskudd

Jorden passerer nå gjennom halen til kometen Swift-Tuttle. Støv og iskorn fra kometen smeller inn i atmosfæren med en voldsom hastighet, og lager stjerneskudd. Denne helgen kan du derfor se så mange som 100 stjerneskudd i timen, på et bakteppe av nordlys om du er ekstra heldig.

Les mer: Nå regner det stjerneskudd