Politioppbudet både i London og andre steder i Storbritannia har natt til torsdag vært stort. (Foto: Matt Dunham/Ap)
Politioppbudet både i London og andre steder i Storbritannia har natt til torsdag vært stort. (Foto: Matt Dunham/Ap)

Sparker 34.000 politibetjenter mens opptøyene raser

Kutter budsjettene til lovens lange arm med 20 prosent over de neste fire årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Plyndring, vandalisme og voldsbruk. Det er hva statsminister David Cameron nå vil få bukt med for enhver pris. Opptøyene har så langt ført til at minst 820 personer er arrestert i London, sammen med over 430 i resten av England.

HOPPET FOR LIVET: En kvinne
  hoppet fra en av bygningene som sto i brann i Croydon natt til tirsdag.
  (Foto: AWA/ZOB/ZDS/wenn.com)
HOPPET FOR LIVET: En kvinne hoppet fra en av bygningene som sto i brann i Croydon natt til tirsdag. (Foto: AWA/ZOB/ZDS/wenn.com)

Svært mange av de pågrepne er unge. London-politiet melder blant annet at en av de pågrepne etter storbrannen i familiedrevne Reeves Furniture er bare 15 år gammel.

Gatene i London er nå fulle av polititjenestemenn, og Westminster Magistrates Court holder døgnåpent for å ekspressbehandle varetektsfengslinger. Men myndighetene – og særlig politiet – kritiseres nå for at de reagerte for sent da det hele var i ferd med å utarte seg, og dermed lot det komme ut av kontroll.

– De kan lett ha stanset disse opptøyene. Jeg synes ikke politiet har gjort god nok jobb, sier ungdomsarbeideren David Stirling til TV 2.

Politioppbudet både i London og andre steder i Storbritannia
  har natt til torsdag vært stort. (Foto: Matt Dunham/Ap)
Politioppbudet både i London og andre steder i Storbritannia har natt til torsdag vært stort. (Foto: Matt Dunham/Ap)

– Hvis de ikke klarer dette, så får de sette inn hæren. Det er latterlig at en gjeng med unger skal få ødelegge hele byen, sier Irene Tsekouras fra Tottenham.

– Dårlig plan

Samtidig nekter statsministeren å gå tilbake på en plan om svært omfattende kostnadskutt i Storbritannias politistyrker. To milliarder pund, tilsvarende om lag 34.000 stillinger, ifølge The Guardian. Det er allerede over 4600 færre polititjenestemenn enn for et år siden, i tillegg til at 5500 sivile stillinger er borte.

– Denne planen har hele veien vært dårlig. Dette er ikke tidspunktet for å gjøre betydelige kutt i politiet, sier London-ordfører og Camerons partifelle Boris Johnson ifølge City AM.

– Sist jeg sjekket var det innenriksministeren som fastsatte politiets budsjetter, og ikke Boris, uttaler en kilde i innenriksdepartementet Home Office.

VIL SLÅ TILBAKE: Londons ordfører Boris Johnson besøkte onsdag
  bydelen Tottenham for å skadene etter opprøret med egne øyne. (Foto:
  POOL/Reuters)
VIL SLÅ TILBAKE: Londons ordfører Boris Johnson besøkte onsdag bydelen Tottenham for å skadene etter opprøret med egne øyne. (Foto: POOL/Reuters)

Politikerne i det britiske Underhuset er nå kalt hjem fra ferie, og møtes torsdag til et krisemøte om opptøyene.

– De har penger til å bombe Afghanistan. Til å bombe Libya, eller andre land. Men her i sitt eget land har de ingen penger å bruke på ungdommen, sier en Tottenham-mann.

Se video øverst i artikkelvinduet!

Advarer

Samtidig advarer eksperter mot å trekke forhastede konklusjonen. Richard Sved i organisasjonen Leap Confronting Conflict jobber med voldsproblematikk, og ble ikke overrasket da volden eksploderte denne helgen.

– Vi ble skuffet, men ikke overrasket, sier han.

– Men vi mener mange har forhastet seg når det gjelder å forklare og forstå hvorfor dette har skjedd. Det viktigste er dialog. Det handler om å lytte til og forstå hva de unge sier. Ungdommene vi snakker med føler at de ikke blir hørt, sier han videre.