TYNGSTE JOBBEN: Stabsjef  i Oslo politidistrikt Johan Fredriksen, innrømmer at den tyngste jobben etter 22.7 har vært å forsvare den reelle beredskapskapasiteten.  (Foto: Berit Roald)
TYNGSTE JOBBEN: Stabsjef i Oslo politidistrikt Johan Fredriksen, innrømmer at den tyngste jobben etter 22.7 har vært å forsvare den reelle beredskapskapasiteten. (Foto: Berit Roald)

Politiet har ikke funnet Breiviks videokamera

Politiet har gjort funn hjemme hos 32-åringen som tyder på at han hadde et videokamera.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet har tidligere bekreftet at de jobber ut fra en teori om at massedrapene kan være filmet.

Under en pressekonferanse onsdag opplyste politiet at de har gjort funn som styrker teorien om at 32-åringen har hatt kamerautstyr.

– Vi har informasjon blant annet fra hans manifest og tidligere avhør, og funn på bopel, at han hadde et kamera. Vi er på jakt etter kameraet, men har sålangt ikke funnet noe, sa politiadvokat Christian Hatlo under politiets pressekonferanse onsdag.

Oppfordrer rammede til å ta kontakt

Politiet åpner torsdag en fornærmedetelefon for de som ble rammet av bombeangrepet i Regjeringskvartalet, opplyste John Roger Lund i Oslo politidistrikt under pressekonferansen.

– Politiet tar som utgangspunkt at de som befant seg i umiddelbar nærhet er å regne som fornærmede. I det videre arbeidet ønsker politiet å komme i kontakt med de som mener seg fornærmet, slik at politiet kan foreta en nærmere vurdering, sa Lund.

Telefonen 22 66 97 84 vil være bemannet på dagtid frem til 19. august.

Stabssjef Johan Fredriksen ønsket å kommentere flere forhold rundt beredskapen 22. juli.

Tirsdag fortalte TV 2 at et Sea King-helikopter sto ubrukt på Voldsløkka i Oslo, bare noen få minutters kjøring fra sentrum der Beredskapstroppen befant seg.

Politiet vedgikk samme dag overfor NRK at de ikke valgte korteste vei til Utøya, noe som kan ha forsinket pågripelsen av Anders Behring Breivik.

Sea King skulle evakuere bårepasienter

– Vi er ydmyke for kritikk, bare så det er helt klart. Det får komme som en del av evalueringen når alle sannheter er ugjendrivelige, sa Fredriksen til den fremmøtte pressen.

STO PÅ BAKKEN: Da meldingene om Utøya-massakeren kom, sto det et Sea King-helikopter parkert på Voldsløkka i Oslo.  (Foto: TV 2 )
STO PÅ BAKKEN: Da meldingene om Utøya-massakeren kom, sto det et Sea King-helikopter parkert på Voldsløkka i Oslo. (Foto: TV 2 )
Han fortalte at det omtalte Sea King-helikopteret ble rekvirert i «helsesporet» av AMK Oslo/Akershus, og at politiet ikke visste at helikopteret sto der da meldingene om skyting på Utøya kom.

– Det ble forflyttet fra Rygge og landet på Voldsløkka klokken 17.09. Da er vi altså i den situasjonen at vi har eksplosjonen i Regjeringskvartalet, og ikke noe annet. Det ble forflyttet i den hensikt å forestå masseevakuering av bårepasienter ut av Oslo hvis kapasiteten i Oslo skulle bli sprengt, opplyste Fredriksen.

Stabssjefen sa videre at dette helikopteret var en viktig del av helseberedskapen.

– Helsepersonellet ombord bisto inne på Ullevål sykehus i det hektiske livreddende arbeidet som pågikk der. Ut fra sin funksjon og sitt ansvarsområde, har ikke politiet noe med hvordan «helsesporet» disponerer sine ressurser, sa han.

– Unikt og utenkelig scenario på Utøya

Fredriksen karakteriserte den svært dramatiske utviklingen som fulgte, med nedskytingen av barn og unge på Utøya, som «unik i verdenssammenheng».

Utøya beredskapstroppen Delta (Foto: TV 2)
Utøya beredskapstroppen Delta (Foto: TV 2)
– Man kunne kanskje tenke at det kunne komme en situasjon nummer to, og til nå har det stort sett skjedd i de samme byene innenfor et snevert område – der hvor man har hatt en sprengning allerede, sa Fredriksen.

– Men vi får dette unike og utenkelige scenarioet på Utøya. Som en følge av situasjon nummer én, har politiet allerede skalert opp sine ressurser og frigjort store deler av Beredskapstroppen fra innsatsområdet i Oslo sentrum, fortsatte han.

– De har sitt utstyr i bilene, og er klare for å håndtere en ny situasjon. Når den uformelle varslingen kommer fra Nordre Buskerud om at det pågår skyting på Utøya, går de i bilene og setter seg i marsj – uavhengig av den formelle bistandsanmodningen som kommer åtte minutter senere, sa stabssjefen.

LES OGSÅ: Terrormassakren minutt for minutt

– Dette er en øyeblikkelig respons, og vi vet da ikke om Sea Kingen som står på Voldsløkka. Så danner media et bilde av at Beredskapstroppen ved bruk av denne Sea Kingen kunne vært på Utøya i løpet av åtte minutter, sa Johan Fredriksen.

Han påpekte at bruken av Sea King-helikopteret måtte omdefineres før det kunne brukes til transport av Beredskapstroppen.

– Hvis vi hadde kommet til kunnskap om denne Sea Kingen når vi først får beskjed om skytingen på Utøya, altså klokken 17.30, måtte Sea Kingen vært frigjort fra «helsesporet». Det er en vurdering som tas gjennom Politidirektoratet til Hovedredningssentralen.

Synes kritikken er belastende

Fredriksen la ikke skjul på at kritikken føles som belastende for de pårørende og politiet.

– Det er viktig at man vet helheten i slike bilder når man skaper et bilde av at man kunne vært på Utøya i løpet av åtte minutter. Det kunne man overhodet ikke. Det er mye som må legges til den tidslinjen. Vi kunne heller ikke fra den situasjonen landet den maskinen på Utøya. Vi måtte også uansett hatt en forflytning over vann, sa Fredriksen.