ny1-statistikk-båt-F - Flere døde i ulykker med fritidsbåter

15 personer omkom i ulykker med fritidsbåter første halvår i år. Det er tre flere enn i første halvår i fjor, viser tall fra Sjøfartsdirektoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I likhet med de siste ti årene er det menn, i alderen 40 år og eldre, som dominerer statistikken. Av de 15 omkomne i første halvår i år var det 13 menn, én kvinne og ett barn. 10 av de 13 omkomne mennene var 40 år eller eldre, ifølge Sjøfartsdirektoratet.

Årsaken til at så mange menn over 40 år omkommer er trolig at de ikke har redningsvest. Det ser ut til at denne gruppen ikke er like flink til å bruke flyteplagg som kvinnene og de yngre båtbrukerne.

– Her må det en holdningsendring til blant båtfolket, sier sjøfartsdirektør Olav Akselsen.

– Det ser ut til at det er vanlig å ta på sine barn eller barnebarn vest, mens de godt voksne selv lar vesten ligge. Holdningsforskjellene gjenspeiles dessverre tydelig i dødsstatistikken, skriver Sjøfartsdirektoratet.

Direktoratet vil fortsette sitt holdningsskapende arbeid med å informere om viktigheten av å bruke vest

Ulykkestallene er for årets seks første måneder og omfatter dermed ikke de to båtulykkene i Vestfold i midten av juli der fem personer omkom, deriblant Kiwi-sjef Per Erik Burud. (©NTB)