STO PÅ BAKKEN: Et Sea King helikopter sto ubrukt på Voldsløkka og politihelikopteret ble ikke tatt i bruk 22. juli 2011. Forbundsleder Arne Johannessen sier at det nå er viktig å snu alle steiner når beredskapen skal vurderes. (Foto: Montasje)
STO PÅ BAKKEN: Et Sea King helikopter sto ubrukt på Voldsløkka og politihelikopteret ble ikke tatt i bruk 22. juli 2011. Forbundsleder Arne Johannessen sier at det nå er viktig å snu alle steiner når beredskapen skal vurderes. (Foto: Montasje)

Forbundsleder etter terroraksjon: – Viktig at politiet er ydmyke

Arne Johannessen i Politiets fellesforbund om kritikken mot beredskapen 22. juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leder Arne Johannessen i Politiets fellesforbund sier at det i kjølvannet av terrorhandlingene 22. juli er nødvendig å se på samhandlingen mellom nødetatene.

– Det aller viktigste er å se på den totale samfunnsberedskapen når det skjer alvorlige tragedier, ikke minst over hele landet, sier Johannessen til Nyhetskanalen onsdag.

LES OGSÅ: Informasjonssvikt avdekket under øvelse i 2006

Sea King sto på bakken

Tirsdag fortalte TV 2 at et Sea King-helikopter sto ubrukt på Voldsløkka i Oslo, bare noen få minutters kjøring fra sentrum der beredskapstroppen befant seg.

Ifølge Hovedredningssentralen er ikke helikopteret loggført med noen oppdrag i dette tidsrommet.

Kilder i Forsvaret TV 2 har snakket med sier at et slikt helikopter har kapasitet til å frakte åtte til ti personer med utstyr.

LES OGSÅ: Brukte 50 minutter til Utøya – kunne fløyet på ti

Samtidig sto også politiets eget helikopter på bakken.

TV 2 har tidligere fortalt at det var ute av drift fire uker i sommer for å spare penger.

Politiets spesialstyrker har øvd på skarpskyting fra politihelikopteret. Selv om politiet offisielt hevder at helikopteret ikke kunne reddet liv på Utøya, skal det være sterk uenighet innad i politiet.

SKREKKSCENER: Politiets beredskapstropp pågrep gjernngsmannen Anders Behring Breivik (til venstre) kort tid etter at de ankom Utøya.
SKREKKSCENER: Politiets beredskapstropp pågrep gjernngsmannen Anders Behring Breivik (til venstre) kort tid etter at de ankom Utøya.
Politihelikopteret i Oslo kom ikke i lufta før to timer etter at terrorsiktede Anders Behring Breivik ble pågrepet på Utøya.

Offisielt har politiet avvist at helikopteret kunne ha reddet liv om det hadde vært i beredskap, men ifølge Dagsavisen skal sentrale politikilder være sterkt uenige i dette.

De har imidlertid fått munnkurv fra ledelsen.

Har øvd på skarpskyting

Politihelikopteret har hatt en sentral rolle i årlige terrorøvelser og spesialtrente skarpskyttere fra politiets beredskapstropp har trent sammen med politihelikoptertjenesten i ildsikringstrening.

Målet med denne treningen er nettopp å øve på å uskadeliggjøre en gjerningsmann.

Flere kilder med inngående kunnskap til helikoptertjenesten mener man kunne ha reist til Oslo, plukket opp en skarpskytter, dratt til Utøya og tatt ut Breivik så snart de kom nær nok, skriver avisen.

Leder Per Sandberg i Stortingets justiskomité. (Foto: TV 2)
Leder Per Sandberg i Stortingets justiskomité. (Foto: TV 2)
Flytiden fra Gardermoen til Oslo er rundt 14 minutter, og fra Oslo til Utøya rundt åtte minutter.

– Ikke ny debatt

Leder i justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg (Frp) sier diskusjonen rundt politihelikopteret ikke er ny, men at denne debatten bør tas uavhengig av 22. julikommisjonens arbeid.

– Det er ikke noe tvil om at denne diskusjonen har gått over to år. Mens jeg har vært leder i justiskomiteen, har denne diskusjonen kommet og gått, både i forhold til Oslo-politiets ressurser og overføring av ansvaret for politihelikopteret, sier Sandberg til Nyhetskanalen.

Johannessen sier at han forstår at det stilles kritiske spørsmål, men advarer samtidig mot at det trekkes forhastede konklusjoner.

Dette er Johannessens kommentar til opplysningene om at politiet innrømmer at de ikke valgte korteste vei til Utøya, noe som kan ha forsinket pågripelsen av Anders Behring Breivik:

– Det er en vanskelig situasjon. Norsk politi har gjort maksimalt ut av en særdeles krevende situasjon, med to tragiske hendelser samtidig. Det er klart at ting kan ha gått galt på enkelte områder. Da er det viktig at politiet er ydmyke i forhold til det, og ikke minst bidrar til å snu enhver stein for å lære, sier lederen for Politiets fellesforbund til Nyhetskanalen.

Se intervju med Johannessen og Sandberg:

539136

(TV 2/NTB)