Thor Hushovd jubler for etappeseieren i Gap. (Foto: STEFANO RELLANDINI/Reuters)
Thor Hushovd jubler for etappeseieren i Gap. (Foto: STEFANO RELLANDINI/Reuters)

Hushovd til BMC: – Vil ikke være hjelperytter i Garmin

Thor Hushovd har signert kontrakt med BMC ut 2014 og kritiserer laget han nå forlater.

Det amerikanske sykkellaget BMC bekreftet tirsdag i en pressemelding at Thor Hushovd blir BMC-rytter ut 2014. Han forlater dermed Garmin-Cervélo etter bare ett år.

- Er du skuffet over hvordan Garmin-sjef Jonathan Vaughters har lagt opp sesongen?

- Det er jeg selvfølgelig. Jeg har ikke vært fornøyd med det og synes ikke det har vært bra nok. Så det er en av grunnene til at jeg ikke valgte å forlenge, sier Thor Hushovd til TV 2 Sporten.

Jeg har ikke fått mulighetene når jeg har ønsket og i stedet kjørt som hjelperytter.

- Jeg har ikke fått mulighetene når jeg har ønsket og i stedet kjørt som hjelperytter. Det er noe jeg ikke har lyst til og en av grunnene til at jeg ikke valgte å bli der.

Jonathan Vaughters innrømmer å ha brukt doping
  i sin aktive sykkelkarriere. (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)
Jonathan Vaughters innrømmer å ha brukt doping i sin aktive sykkelkarriere. (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)

– En perfekt «fit»
Hushovd blir lagkamerat med årets vinner av Tour de France Cadel Evans, og BMC-sjef Jim Ochowicz mener at nordmannen passer perfekt inn i lagets fremtidsplaner.

– Thor gir oss mange kvaliteter og utfyller andre ryttere på laget i vårklassikerne og de store etapperittene, sier Ochowicz i en pressemelding.

- Hvordan blir det å sykle Tour de France med Cadel Evans?

- Jeg tror det går veldig bra. Vi får se hva Cadel Evans gjør i fremtiden, men jeg er sikker på at vi kommer til å finne frem til en god løsning på det, sier Hushovd.

BMC har sikret seg en av de mest ettertraktede rytterne i proffeltet. Hushovd er regjerende verdensmester, vant to etapper i Tour de France i år og syklet sju dager i ledertrøyen. I tillegg nyter han stor respekt blant de andre syklistene.

Vil vinne Paris-Roubaix
Hushovd sier at den gode organisatoriske strukturen i BMC-laget var avgjørende da han skulle ta valget.

– Jeg synes BMC er et lag som har bygget seg gradvis opp de siste årene. De virker solide og har langsiktige planer. Det er viktig når jeg nærmer meg slutten av karrieren. I tillegg satser de på løp som jeg synes er viktige, sier Hushovd til TV 2 Sporten.

Cadel Evans med den gule trøyen etter at han sikret
  seg sammenlagtseieren i Tour de France 2011 på tenmpoetappen i Grenoble.
  (Foto: PASCAL ROSSIGNOL/Reuters)
Cadel Evans med den gule trøyen etter at han sikret seg sammenlagtseieren i Tour de France 2011 på tenmpoetappen i Grenoble. (Foto: PASCAL ROSSIGNOL/Reuters)

33-åringen har utviklet seg til å bli en eminent endagsrytter de siste årene, og han sier at BMC kan være med på å oppfylle hans største mål.

– Mitt største mål er fremdeles å vinne Paris-Roubaix. BMC-laget har gode ryttere som kan støtte meg til å vinne, og jeg kan hjelpe andre på laget til å vinne, sier Hushovd.

- Det som er viktig for meg er at BMC er et stort lag med riktig målsetning og med store ryttere som kan hjelpe meg enten det er i løp eller til å motivere meg til å gjøre en enda bedre jobb og til å skjerpe meg. Det er gøy å kjøre for et stort lag.

33 år gamle Thor Hushovd har fått en treårskontrakt med BMC, noe som er uvanlig langt i sykkelsporten.

- Det er viktig å ha en langsiktig plan på det. Da får man lært folk å kjenne og finne ut hvordan ting fungerer i et lag, så det er viktig, sier han om kontraktslengden.

Lauritzen tror BMC er et godt valg
TV 2 Sportens sykkelekspert og venn av Thor Hushovd, Dag Otto Lauritzen, er godt fornøyd med Hushovds valg av lag.

- Jim Ochowitz er direktør der. Han kjenner jeg godt. Han er en fin sjef, som bryr seg om mennesker. BMC er også et sterkt lag. Det kan være en fordel og en ulempe, men jeg tror de vil spille hverandre gode - spesielt i klassikerne, sier Lauritzen.

Thor Hushovd vil gjerne vinne Paris-Roubaix, men med Garmin i år endte det med at hjelperytteren hans vant.

lauritzen (Foto: Roald, Berit)
lauritzen (Foto: Roald, Berit)

- På papiret så Garmin sterkt ut, men det gikk ikke så bra i klassikerne generelt, selv om de vant Roubaix. Det er kanskje også andre grunner også til at han nå har valgt et annet lag, tror den tidligere toppsyklisten.

Hushovd kommer til et sterkt lag, som har årets Tour de France-vinner Cadel Evans i stallen. Hva får det å si under Touren?

- Det kommer an på om han vil gå for grønn trøye eller for seier i mellomharde enkeltetapper. Å kjempe om trøye krever flere hjelperyttere. men det går fint an å sykle på lag med en sammenlagtkandidat i Touren. Erik Zabel kjørte på lag med Jan Ullrich, påpeker Lauritzen.

– Thor kan satse på vårklassikerne
TV 2 Sporten meldte tidligere denne sommeren at Hushovd kom til å forlate Garmin-Cervélo til fordel for BMC. Sykkelekspert Mads Kaggestad sa den gang at BMC passer den regjerende verdensmesteren som hånd i hanske.

– Det er et fantastisk lag og det er et lag hvor Thor kan satse på vårklassikerne. De har et fantastisk mannskap til klassikerrittene med ryttere som Quinziato, Burghardt og Ballan, uttalte Mads Kaggestad til TV 2 Sporten.