Dow Jones Børs (Foto: STAN HONDA/Afp)
Dow Jones Børs (Foto: STAN HONDA/Afp)

Solid oppgang på Wall Street

Dow Jones nåddeAmerikanske aksjer tok seg mandag solid opp etter at markedene i mange dager på rad kun har sett røde tall.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dow Jones-indeksen økte tirsdag med 3,9 prosent og endte på 11.239,77 poeng, etter å ha avsluttet dagen før under 11.000 poeng for første gang siden november.

Samtidig steg S&P 500-indeksen med 4,7 prosent til 1.172,5 poeng, og den teknologitunge Nasdaq-indeksen gjorde et byks på 5,29 prosent til 2.482,5 poeng.

LES OGSÅ: Varsler renteøkning etter børsuroen

Investorer verden rundt ventet tirsdag på beroligende ord fra USAs sentralbank, samtidig som markedet i USA svingte kraftig. CNN Money beskriver tirsdagens børshandel som vill og påpeker at Dow Jones-indeksen klatret flere hundre poeng på bare én time før stengetid på børsen i New York.

– Gjorde for lite

Før det lå Dow Jones an til å gå i minus. Men etter at sentralbanken kunngjorde at den amerikanske styringsrenta skal ligge mellom 0 og 0,25 prosent helt fram til midten av 2013, tok handelen seg opp.

Mange investorer mener likevel at sentralbanken kunne gjort mer for å berolige aksjemarkedene, og analytikerne venter nye svingninger i dagene som kommer.

Børsene på verdensbasis har vært mye opp og ned i dag, og etter den første halvannen timen lå Oslo Børs 5,6 prosent under streken, noe som også ble sluttresultatet mandag.

Europa tok igjen noe av det tapte

Men resten av dagen ble en lang klatreetappe, og børsen endte med en oppgang på 1,06 prosent og hovedindeksen endte på 348,05 poeng.

Også europeiske aksjer tok tirsdag igjen litt av verdiene som har gått tapt i de siste dagenes børsfall. Flere av de viktigste indeksene endte i pluss.

Da børsen stengte i Paris hadde CAC 40-indeksen steget med 1,6 prosent. I London var FTSE 100-indeksen 1,89 prosent opp ved stengetid.

I Frankfurt endte også tirsdag i minus, men en nedgang på DAX-indeksen på 0,1 prosent var likevel bedre enn tapet på hele 5 prosent dagen før.

LES OGSÅ: Obama diskuterte krisen med Berlusconi

For Oslo Børs var gårsdagen den verste dagen på Børsen så langt i år. Hovedindeksen raste, og i løpet av dagen falt den hele 5,65 prosent. Siden nyttår har kursene falt over 20 prosent.

Panikkdag mandag

Mandag ble en dag full av panikk for børsene verden over. Gjeldskrise i Europa og amerikansk nedgradering gjorde at denne ukens første dag ble helsvart. Hovedindeksen på Oslo Børs stupte med nesten seks prosent, og det er det verste fallet på en enkeltdag siden 2009.

Børs Dow Jones (Foto: STAN HONDA/Afp)
Børs Dow Jones (Foto: STAN HONDA/Afp)