london opprør (Foto: Metropolitan Police)
london opprør (Foto: Metropolitan Police)

Politiet legger ut bilder av London-bøller

Scotland Yard håper at tips skal hjelpe dem med å pågripe mistenkte opprørere.

Men samtidig som politiet håper på flere tips, legges bildene også ut som en advarsel til andre.

Advarer andre

– I dag går vi ut med de første av mange, mange bilder av mennesker vi vil snakke med i forbindelse med de voldelige opptøyene. Vi advarer de som har planer om å gå ut og utføre voldelige handlinger. Vi vil få bilder og bevis som vi bruker for å identifisere dem og føre dem for retten, sier etterforsker Simon Foy i en pressemelding på Scotland Yards hjemmeside.

Tirsdag ble 15 bilder fra overvåkningskamera i Croydon og Norwood Road publisert på nettsiden Flickr. Og flere vil bli lagt ut i tiden som kommer, ifølge Foy.

Plyndret butikker

Bildene skal være av opprørere mistenkt for plyndring av butikker natt til tirsdag.

Foy oppfordrer publikum til å kontakte politiet dersom de gjenkjenner noen på bildene.

London-politiet sier de vil spore opp dem som legger ut meldinger som er «feilaktige eller provoserende» gjennom BlackBerry Messenger (BBM), og de åpne sosiale mediene Twitter og Facebook, skriver The Guardian.

Krypterte meldinger

BBM er et gratis, sosialt nettverk, der nesten alle meldingene blir kryptert når de sendes. Det betyr at mange av meldingene ikke kan spores av myndighetene. Meldingene kan sendes til mange brukere samtidig.

BlackBerry-meldingene er imidlertid blitt sendt på nytt på Twitter og Facebook, med opplysninger om hvor man skal møte opp for å delta i plyndringen.

– Dersom du har tenkt å skaffe deg penger, skal vi gå hardt løs på Stratford, øst i London i kveld, ja i kveld!! lyder en slik melding som ble lagt ut mandag kveld. Det heter videre at det trengs «minst 200 sultne mennesker», som skal møte opp klokka 19.

Les også: Drap ble hevnet med gateopprør i London

Natt til tirsdag satte opprørere fyr på bygninger, biler og raserte butikker i store deler av London. Opptøyene har utover dagen spredt seg til Birmingham, Bristol, Liverpool og Nottingham. Tirsdag døde en 26 år gammel mann som var blitt skutt mens han satt i en bil.

16.000 på jobb

Storbritannias statsminister David Cameron måtte fly hjem tidligere fra ferie for å ta tak i problemene som foregår rundt om i landet.

Les også: – Vi skal gjøre alt som er nødvendig for å gjenoppretta orden

Etter et møte med ulike instanser fra myndighetene, møtte Cameron pressen utenfor statsministerboligen 10 Downing Street, hvor han gjorde det klart at alt som er nødvendig for å gjenopprette orden i landet skal bli gjort.

– Politiet har vist et utrolig mot, men det er klart at vi må ha mye mer politi i gatene, og en langt mer robust styrke, sa han.

Tirsdag kveld vil 16.000 politimenn være på jobb.

539057

(NTB/TV 2)