SAKSØKER GJENOPPTAKELSESKOMMISJONEN: Viggo Kristiansen i Oslo tingrett mandag sammen med sine advokater Arvid Sjødin og Sigurd Klomsæt. (Foto: Trond Solvang)
SAKSØKER GJENOPPTAKELSESKOMMISJONEN: Viggo Kristiansen i Oslo tingrett mandag sammen med sine advokater Arvid Sjødin og Sigurd Klomsæt. (Foto: Trond Solvang)

– DNA fra to menn i Baneheia

Nye DNA-analyser i Baneheia-saken i Kristiansand konkluderer med at det var to menn på åstedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kom frem da regjeringsadvokat Kine Elisabeth Steinsvik tirsdag la frem analyseresultatet fra et laboratorium i Spania. Resultatet er det motsatte av hva drapsdømte Viggo Kristiansens advokat Sigurd Klomsæt har hevdet.

Ifølge regjeringsadvokaten viser en prøve kalt D24 som ble analysert i 2010 at det forelå resultat av to ulike menn.

Prøver fra 2001

Den ene av mennene var Jan Helge Andersen som også tilsto ugjerningene. Det andre DNA-beviset var så dårlig at det ikke kunne gjøres en fullverdig analyse, men funnet var forenlig med Viggo Kristiansen - som påtalemyndigheten hele tiden mente også var med på drapene. Tre rettsinstanser har også konkludert med dette.

De nye DNA-resultatene viser at noen av prøvene fra 2001 i 2010 var negative. Men man fant altså i de nye analysene DNA fra to menn i prøver som var negative i 2001.

LES OGSÅ: Avviser å overprøve Baneheia-avgjørelse

Det var advokat Sigurd Klomsæt som ba om at prøvene ble analysert på nytt i 2010.

Omfattende testing

Både analyseselskapet Gena i Stavanger og FSS i England er uenige med de spanske ekspertene, og mener det ikke foreligger et blandingsprodukt fra to ulike menn i analysen.

6700 personer ble DNA-testet etter barnedrapene i Baneheia i 2000.

Oslo tingrett behandler denne uken en begjæring om å få kjent ugyldig Gjenopptakelseskommisjonens nei til å gjenoppta Baneheia-saken. Det er Viggo Kristiansen og hans advokat Sigurd Klomsæt som har stevnet staten. Rettssaken varer ut uken.