Silje Vallestad ble nylig kåret til årets gründerkvinne for mobiltjenesten Bipper. (Foto: TV 2/Tele2)
Silje Vallestad ble nylig kåret til årets gründerkvinne for mobiltjenesten Bipper. (Foto: TV 2/Tele2)

Slik følger du gründerdrømmen

Norge har rekordmange gründere, men mange gir opp. Her er tipsene til deg som vil lykkes.

Silje Vallestad har selv vært med på store opp- og nedturer i forbindelse med hennes erfaring som gründer. Vallestad er kvinnen bak Bipper Communications, et selskap som fokuserer på trygge mobiltjenester for barn.

Man må ha det lille ekstra. Også må du ha evne til å se mulighetene der andre ser utfordringer.

Vallestad mener gründere er en spesiell type mennesker.

– Man må ha det lille ekstra. Det er ikke kompetansen som er det viktigste, men du må ha evne til å se mulighetene der andre ser utfordringer. Også er du en person som ønsker å endre status quo. Det kan være tøft, men samtidig så får man muligheten til å skape sin egen drøm, mener den erfarne gründerkvinnen.

Les mer om Vallestads gründersuksess her.

Vallestads tips til deg som ønsker å følge gründerdrømmen:

Bygg et nettverk og ta godt vare på det. Jeg startet opp uten et nettverk og gikk derfor meget strategisk til verks. Som gründer er man nødt til å be om hjelp og banke på dører - dette er kritisk viktig. Knytt gjerne bekjentskap med grundere som har kommet litt lenger enn deg selv.

Silje Vallestad ble kåret til årets gründer i mars 2011.  (Foto: Morten Holm)
Silje Vallestad ble kåret til årets gründer i mars 2011. (Foto: Morten Holm)
Lær fagspråket. Jeg hadde en drøm, men hadde ikke peiling på mobilteknologi. Du må finne mennesker som har den kunnskapen du mangler og som kan bransjen og fagspråket. Det er disse personene som skal lære deg å skrive en investorpresentasjon, som kan det juridiske og det finansielle. Du må kunne begrepene og finne de som har vært gjennom det samme før deg.

Bygg teamet ditt. Dette er kjempe vanskelig og kritisk viktig. Du må finne folk som komplementerer deg og gjerne kan mer enn deg. Spesielt i Norge er det veldig vanskelig å si opp ansatte hvis det ikke funker. Derfor er det essensielt at du finner riktig folk å jobbe med.

Vær villig til å gi alt. Du må ha «stayer-evne» og være villig til å gi alt. Du må regne med å jobbe masse og du må være beredt på både opp- og nedturer.

Les også: Norske gründere med suksess i Hollywood

Vanskelig vekst

Innovasjon Norge deler også sine tips til nyetablerte gründere. Organisasjonen satser spesielt på innovative gründere og oppstartsbedrifter med ambisjoner om internasjonalisering og vekst. Dette gjøres gjennom virkemidler som finansiering, rådgiving og nettverk.

– Når du først har etablert et AS så har prossessen kun begynt. Hovedutfordringen er å få selskapene til å vokse og lykkes, sier direktør Ketil Lungaar fra Innovasjon Norge.

Totalt var det registrert omlag 49 000 nye foretak i 2010, en økning på over 8 prosent fra året før (SSB). Innovasjon norge fokuserer imidlertid på å få oppstartsbedrifter til å vokse videre.

Les mer om de norske jentene som følger gründerdrømmen i Hollywood.

Her er Vallestads egne tips til de som ønsker å lykkes som gründer.

  • Vurder behovet i markedet fra dag én, og markedet er mye mer enn Norge!
  • Skriv en forretningsplan med hovedfokus på markedsstrategi.
  • Bygg opp et team med relevant kompetanse
  • Søk rådgivning
  • Tenk vekst – og gi aldri opp!

Les også:

Mindre stress og mer struktur: Slik får du en mer effektiv hverdag

Sluttet i jobben for å bake cupcakes

Hun blir Norges mektigste kulturtopp