børs kjell erik lommerud (Foto: Scanpix/UiB)
børs kjell erik lommerud (Foto: Scanpix/UiB)

Økonomiprofessor: – Folk flest kan ta det med ro

Økonomiprofessor Kjell Erik Lommerud tviler på at børssvingningene vil få noen betydning for vanlige nordmenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at USAs kredittverdighet ble nedgradert for første gang i historien fredag har børsene over hele verden opplevd panikkstemning. Europeiske børser har opplevd kraftige svingninger, mens Oslo børs sank med over fire prosent tirsdag morgen.

Les også: Berg-og-dalbane for europeiske aksjer

– Langt igjen til finanskrise

Men for vanlige norske arbeidstakere er det ingen grunn til å frykte for lommebøkene sine, mener Kjell Erik Lommerud, økonomiprofessor ved Universitetet i Bergen.

– Paradoksalt nok klarte de fleste seg mye bedre under finanskrisen. Det var en økning på rundt fire prosent arbeidsledighet, hvilket også betydde at 96 prosent beholdt jobben. De fikk bedre økonomi ettersom lånerenten gikk ned.

Selv om børsuroen beskrives om dramatisk, mener Lommerud det er å ta hardt i.

– Da finanskrisen var på sitt mørkeste, lå hovedindeksen på Oslo børs nede på 170. I dag ligger den på over 300, så det er et godt stykke igjen før vi får en ny finanskrise, sier han.

Svakere renteoppgang

Økonomiprofessoren tviler også på at den kraftige renteøkningen som er varslet blir noe av.

– I juni lovet Norges bank renteøkning og det tror jeg også vil komme under rentemøtet i morgen. Men jeg tror det blir stadig færre utover høsten. Det er gode nyheter for de som beholder jobbene og inntekten sin.

For de som har investert i aksjer, derimot, er det grunn til bekymring.

– Børsene har falt i hele sommer og aksjespekulanter har allerede mistet 25 prosent av pengene sine. Dersom enda et kredittvurderingsbyrå senker USAs kredittverdighet kan det bli større uro i finansmarkedet. Men jeg tror de fleste byråene nøler nå når de ser hva som skjedde etter at Standard & Poors satte ned kredittverdigheten. AA+ er fortsatt en god kreditt.

– Fortsett som før

Også forbrukerøkonom i Nordea, Christine Warloe, mener vanlige nordmenn bør ta det helt med ro i tiden som kommer.

– Helt overordnet er det viktig at vi fortsetter våre liv som før. Hvis folk begynner å redusere forbruket som en konsekvens av det som står i mediene, så vil det kunne påvirke norske bedrifter negativt og i verste fall føre til økt arbeidsledighet, sier hun til bt.no.

– Jeg skal handle mer

To dager etter at børsene i Europa begynte å skjelve er meningene delte blant forbrukerne. Mange frykter for inntekten sin eller håndtering av boliglånet, mens andre følger Warloes råd.

– Jeg bekymrer meg ikke i det hele tatt. Faktisk skal jeg kjøpe mer, for nå er jo alt på salg, sier butikk-kunde Marit Bellesen i Stavanger.

Børsen fortsetter imidlertid nedgangen etter det kraftige fallet mandag, da hovedindeksen stupte 5,65 prosent til 344,39 poeng. Fallet på den første handledagen i Oslo etter nedgraderingen av USAs kredittverdighet er årets hittil største.

Kjempene i minus

Samtlige av tungvekterne gikk i minus, og blant dem det går hardest utover er morgenens mest omsatte selskap Yara, som stupte nærmere ti prosent. Statoil, DnB NOR, Seadrill, Orkla og Norsk Hydro falt alle mellom fire og fem prosent i morgentimene tirsdag. Telenor var ned 3,5 prosent.

Også flere av de store europeiske børsene lot seg tirsdag morgen skremme av nedgangen i Asia tirsdag og i USA mandag. På Frankfurt-børsen og i London falt de ledende indeksene raskt, men i Frankrike, Spania og Italia gikk kursene svakt oppover.