Aslag Guttormsgaard (f.v), Egil Hegerberg og Kristopher Schau leter etter elektriske instrumenter til Hurra Torpedos konsert på Øyafestivalen.  (Foto: Bitmill)
Aslag Guttormsgaard (f.v), Egil Hegerberg og Kristopher Schau leter etter elektriske instrumenter til Hurra Torpedos konsert på Øyafestivalen. (Foto: Bitmill)

Kristoffer Schau og Hurra Torpedo blir elektrisk

Hvitevarerockebandet oppgraderer hvitevareinstrumentene sine før Øyafestivalen.

Hurra Torpedo er kjent for å bruke kjøleskap, frysere, komfyrer og andre hvitevarer som instrumenter. Siden starten, for omtrent 20 år siden, har de overrasket publikum med sin uvanlige instrumentbruk, samt kombinasjonen av egne låter og merkelige tolkninger av slagere.

Men nå er hvitevarerockebandet, som består av Egil Hegerberg, Kristopher Schau og Aslag Guttormsgaard, lei av å denge løs på gamle hvitevarer.

Når Hurra Torpedo spiller på hjemmebane på lørdag på Øyafestivalen er det med elektriske – ikke akustiske – hvitevareinstrumenter.

De har blant annet testet ut komfyrforsterker, panelgitar, støvsugersekkepipe og vaffel-wahwah, instrumenter laget av Hafslunds ingeniører som samarbeider med Hurra Torpedo.

Les også: Her er festivaltipsene

Må øve

Etter å ha sett de nye instrumentene innser bandet at de har en stor jobb foran seg.

– Vi er vant til å hvile på laurbærene, sier Kristopher Schau.

Nå må bandet øve inn låter som passer til de nye elektriske instrumentene.

– Det er perfekt for oss, sier Egil, som mener bandet har stivnet i en form.

– Nå har vi fått noe som presser formen ut, og vi må fylle den nye formen med innhold som passer, forklarer han i siste episode av Hurra Torpedo velger elektrisk.

Guttene i Hurra Torpedo henter de nye instrumentene sine fra hvitevareberget på gjenbruksstasjonen på Haraldrud i Oslo (Foto: Bitmill)
Guttene i Hurra Torpedo henter de nye instrumentene sine fra hvitevareberget på gjenbruksstasjonen på Haraldrud i Oslo (Foto: Bitmill)

Les også: Nordmenn er mestere i strømsløsing

Les også: Huset til Vår Staude lekker som en sil

Knuser hvitevarer

Fra hvitevareberget på gjenbruksstasjonen på Haraldrud i Oslo via verkstedet sammen med Hafslund-ingeniørene forandres vaffeljern, akupunktstimulatorer og dustbustere til Hurra-instrumenter.

– Det er dumt å kaste ting før de er ordentlig ødelagt, sier Egil i første episode av Hurra Torpedo velger elektrisk (ekstern lenke).

– Vi får knust de skikkelig før de kastes. Det er gjenbruk!

Fokus på miljø

Øyafestivalen jobber målrettet med fokus på miljøet i hele driften og gjennomføringen av festivalen. Dette innebærer blant annet innkjøpsplan med miljøkriterier, økologisk mat så langt det er mulig, omfattende panteordninger, avfallsgjenvinningsgrad på 100 prosent og hele festivalen på bærekraftig faststrøm.

Et av festivalens store miljøtiltak har vært å gå over fra å produsere strøm fra forurensende dieselaggregat, til å hente strømmen fra fastnettet.

Det permanente strømnettet til Middelalderparken ble lagt inn i fjor, og har ført til at Øya har redusert sin energibruk med over 80 prosent. Dermed er Øyafestivalen en av verdens mest miljøvennlige festivaler.

– Vi er stolte av at vår innsats som miljøansvarlig festival er blitt lagt merke til nasjonalt og internasjonalt, sier Jonas Prangerød, presseansvarlig for Øyafestivalen.

Festivalen har fått flere utmerkelser for sitt fokus på miljøet.

Les også: Han spiser maten vi kaster

Ren festivalenergi

Prangerød forteller at de hele året jobber med å finne løsninger som tar enda bedre vare på miljøet. Festivalens hovedsponsor, Hafslund, sørger for at hvitevarerockebandet Hurra Torpedo får ren festivalenergi, i tillegg til å forsyne festivalen med ren, fornybar strøm, slik at de slipper å bruke forurensende dieselaggregat under festivalen.

– Vi er, og skal fortsette å være en foregangsfestival på miljø, sier Jonas Prangerød.

Øyafestivalen går av stabelen i Middelalderparken i Oslo mellom 9.- og 13. august. I tillegg til Hurra Torpedo kommer artister som Kanye West, Pulp, Kaizers Orchestra, Lykke Li og The Jayhawks til Øya. Hurra Torpedo åpner festivalen på lørdag kl. 11.

Alle episodene kan sees på YouTube (ekstern lenke).

Se Hurra Torpedo framføre Lady Gagas «Poker Face» hos Håvard Lilleheie på Showman