HOPPET FOR LIVET: En kvinne hoppet fra en av bygningene som sto i brann i Croydon natt til tirsdag. (Foto: AWA/ZOB/ZDS/wenn.com)
HOPPET FOR LIVET: En kvinne hoppet fra en av bygningene som sto i brann i Croydon natt til tirsdag. (Foto: AWA/ZOB/ZDS/wenn.com)

Her hopper kvinnen for å berge seg fra flammene i Croydon

Et helt kvartal gikk opp i røyk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Her brenner familiebedriften til Trevor Reeves opp. Reeves Corner lå i Croydon, sør i London. (Foto: Lewis Whyld/Pa Photos)
Her brenner familiebedriften til Trevor Reeves opp. Reeves Corner lå i Croydon, sør i London. (Foto: Lewis Whyld/Pa Photos)
For tredje natt på rad var det uroligheter i Storbritannias hovedstad. Uroen sprer seg til stadig flere bydeler. Gater ser ut som krigssoner, rapporterer britiske medier. Også i andre britiske byer har det oppstått opptøyer.

Et helt kvartal sto i flammer i Croydon, noe som førte til at lokale innbyggere ble evakuert. En kvinne hoppet fra en brennende bygning i Surrey Street. – Kvinnen hopper fra andre etasje, mens en liten gruppe mennesker står på bakken med utstrakte armer og tar i mot henne, ifølge avisen Mirror.

Blant blant de mange som nå lider etter bråkmakernes verk er eieren av en over 100 år gammel familiebedrift i Croydon. Reeves Corner gikk helt opp i flammer.

– Jeg har ikke ord. Den er vekke. Det er fem generasjoner, forteller eieren, Trevor Reeves til Sky News.

– Livene våre er ødelagt. Det er forferdelig, legger broren til.

– Møbelbutikken ble grunnlagt i 1867, forteller brødrene.

Les også: Tre arrestert mistenkt for drapsforsøk under gatebråket i London

Store politistyrker satt inn

Croydon var kun ett av flere steder det var uro natt til tirsdag.

Blant annet tok bråkmakere til gatene i Camden, i den nordlige delen av London og i Ealing i vest. TV-bilder viste ungdommer som løp gjennom gatene og knuste butikkvinduer. Ungdomsgjenger plyndret også i bydelen Hackney i øst, i Clapham i sør.

Store politistyrker er satt inn og kjemper med å få kontroll med bråkmakerne. London-politiet ble natt til tirsdag styrket med 1700 ekstra politifolk, men politiet skal likevel ha gitt opp flere steder.

Flere hundre personer er arrestert. Ifølge Londons borgermester Boris Johnson er mer enn 450 mennesker arrestert etter gatebråket, melder Sky News.

– Det var en sjokkerende og grusom morgen for London å våkne opp til sa visepolitimester i London Steven Kavanagh på BBCs frokost-tv.

På spørsmål om på hvilket tidspunkt politiet vil vurdere å bringe inn hæren, svarte Kavanagh at «alle muligheter blir vurdert».

Bråk i flere byer

Uroen har nå også spredt seg til angre byer i Storbritannia. Både Birmingham, Liverpool, Manchester og Bristol har opplevd bråk.

Liverpool var den tredje byen som rammes av uro, etter London og Birmingham. Ifølge politiet er det foreløpig bare et fåtall biler som er påtent i den nordengelske byen.

Volden har sitt utspring i harme over den 29 år gamle firebarnsfaren Mark Duggans død i en skuddveksling med politiet sist torsdag, og brøt ut sent lørdag kveld i Tottenham.

Etter hvert har flere benyttet anledningen til å ta til gatene, av helt andre grunner. Ifølge nyhetsbyrået AP har bråkmakerne tilsynelatende ikke en samlende sak, selv om noen hevder det er på grunn av regjeringens spareplaner, som vil gå ut over velferdsgoder og tusenvis av offentlige arbeidsplasser.

Andre ser ut til å slutte seg til bare for å få muligheten til å være med på voldshandlinger. «Kom og delta i moroa», skal en ungdom ha ropt da han sprang gjennom en av Londons herjede gater.

Kommer hjem

Mandag kveld kom meldingen om at statsminister David Cameron avbryter ferien sin og kommer hjem til London.

Tidligere mandag ble det kjent at både Londons borgermester Boris Johnson og innenriksminister Theresa May avbrøt feriene sine for å komme hjem til et London i flammer.

(©NTB/TV 2)