jens stoltenberg (Foto: TV 2)
jens stoltenberg (Foto: TV 2)

– Av hele mitt hjerte: Takk

Statsminister Jens Stoltenberg takket de ansatte i Regjeringskvartalet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag klokken 12.00 holdt regjeringen en minnesmarkeringen utenfor Regjeringskvartalet, for å minnes de ansatte som omkom og ble skadet i bombeangrepet 22. juli.

Både statsminister Jens Stoltenberg og ekspedisjonssjef Ragnhild Nordaas holdt taler, mens Ole Edvard Antonsen vil spille fra stykkene Vitae Lux, Vidda og Reflections.

– Vaklet ut av bygningen

– Sammen skal vi reise Regjeringskvartalet og vise at angrepet var mislykket. Demokratiet skal seire. Av hele mitt hjerte: Takk, sa Stoltenberg i talen sin.

– Noen av dere som er her i dag, vaklet bokstavelig talt ut av bygningen vi har bak oss nå. Dere vaklet ut av ruinene. Dere bærer på inntrykk som vi som ikke var på jobb den dagen vanskelig kan forestille oss, sa Stoltenberg.

Samtidig roste han de ansattes pågangsmot for å holde hjulene i gang.

– Dere har løst ekstraordinære oppgaver for en nasjon i sjokk og sorg. Dere har stilt opp under umenneskelige påkjenninger og har jobbet mens dere var i sorg eller vært bekymret for de som ligger på sykehus. Jeg er glad for å kunne si dette til dere: dere har klart det. Regjeringsapparatet har fungert uburtt siden bomben sprengte og jeg er stolt over å være statsminister i et land med et slikt embetsverk. Byråkrat er en hedersbetegnelse.

Omsorg i sorgen

Han lovet at alle som vil trenge profesjonell oppfølging vil få det, men at de ansatte også må ta vare på hverandre i sorgen.

– Alle kan trenge en kollega og venn. Det er lov å be om hjelp og det er godt å gi hjelp.

Også ekspedisjonssjef Ragnhild Nordaas oppfordret de ansatte om å hjelpe hverandre i sorgen.

– Vi må vise omsorg for hverandre og gi hverandre en klem. Vi må snakke om vår felles opplevelser og sorg, sa hun.

2000 deltok

Rundt 2000 mennesker var samlet for seremonien, som ble avsluttet med ett minutts stillhet før de ansatte gikk videre til et lukket arrangement i kantinen i R5.

Flere bygg i Regjeringskvartalet ble totalskadd under terroraksjonen og åtte mennesker omkom, i tillegg til 89 skadde.

Mandag publiserte justisdepartementet bilder fra kontorlokalene som viser ødeleggelsene fra bomben.