Marmorkake både tradisjonell og lavkarbo. (Foto: TV 2)
Marmorkake både tradisjonell og lavkarbo. (Foto: TV 2)

Marmorkake både tradisjonell og lavkarbo

Enten du går på lavkarbo eller ikke, her finner du oppskrift på begge vis.

Marmorkake kan lages både tradisjonelt og på lavkarbovis.

Her er oppskrift på begge deler.

Les også: Mor Monsen kake – med smak av sommer

Ingredienser

Tradisjonell marmorkake:

Grunndeig:

150 g mykt smør

150 g sukker

3 egg

1 dl melk

250 g hvetemel

1 1/2 ts bakepulver

Deig 2:

1/3 av den lyse deigen

2 ss kakao

2 ss sukker

1/2 dl matfløte eller melk

Les også: Her er Vår Staudes favorittkake

Lavkarbo marmorkake:

Grunndeig:

6 egg

3 dl sukrin

1 dl vann

1/4 dl fiberhusk

150 g smeltet smør

1 ¼ dl mandelmel ev en blanding av speltmel og mandelmel (gir en "luftigere" kake)

2 ½ ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

Deig 2:

1/3 av den lyse deigen

2 ss kakao

1 ss sukrin

1 ts vaniljesukker

½ dl melk/ matfløte

Oppskrift på Safrankake uten sukker

Slik gjør du:

Tradisjonell marmorkake:

1 form a ca. 1 1/2 l.

Varm stekeovnen til 170 oC.

Smør en form på ca. 1 1/2 l med litt smeltet smør eller spray med formfett og dryss med mel.

Dekk evt bunnen av formen med en strimmel bakepapir.

Det gjør det enkelt å ta kaken ut av formen.

Rør smør og sukker lyst og kremaktig.

Tilsett eggene, ett av gangen og rør godt.

Rør inn mel og bakepulver vekselvis med melken.

Røren skal ikke røres seig.

Bland sammen kakao, sukker og 1/2 dl melk og rør inn i 1/3 av den lys deigen.

Den mørke deigen skal ha samme konsistens som den lyse deigen.

Fyll halvparten av den lyse røren i formen, legg den mørke røren over og resten av den lyse røren på toppen.

Trekk en gaffel gjennom røren.

På denne måten vil den lyse og mørke deigen sige litt over i hverandre og danne et mønster.

Stek kaken på nederste rille i varm stekeovn 170 oC i 50–60 min.

Prøv med et trespidd/ bakenål om kaken er gjennomstekt.

Det skal ikke henge igjen deig på pinnen/nålen når den stikkes i kaken.

Avkjøl kaken litt før den hvelves på rist.

Nystekte formkaker er ganske løse og brekker lett, de må behandles forsiktig.

Oppskrift på Sommerlig sjokoladedrøm

Lavkarbo marmorkake:

Visp egg og sukrin til eggedosis.

Rør sammen fiberhusk og vann (les på pakken).

Tilsett smeltet smør og fiberhuskblandingen i eggedosisen, rør om og tilsett det tørre .

Bland sammen kakao, sukrin, vaniljesukker og melk/ matfløte, deigen skal ha samme konsistens som den lyse.

Fyll halvparten av den lyse røren i smurt form, legg den mørke røren over og resten av den lyse røren på toppen.

Trekk en gaffel gjennom røren.

På denne måten vil den lyse og mørke deigen sige litt over i hverandre og danne et mønster.

Stek som tradisjonell marmorkake.

Lavkarbo-oppskrift: Feite vafler til frokost

Les også:

– Vi bør se til Sverige for ernæringsråd

Lavkarbo til grillen

Spis deg slank med lavkarbo