ny9-børs-mandag-F - USA-tall og oljefall ga årsverste på børsen

Oslo Børs opplevde årets største fall på første handelsdag etter nedgraderingen av USAs kredittverdighet. Hovedindeksen stupte 5,65 prosent til 344,39 poeng.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved åpning var fallet på rundt 2 prosent, men utviklingen tok seg opp etter kort tid, og etter en halvtimes handel var hovedindeksen i pluss. Optimismen i morgentimene hadde trolig sammenheng med at Den europeiske sentralbanken (ECB) har lovet at den igjen vil kjøpe statsobligasjoner i gjeldstyngede euroland.

Så begynte pilene igjen å peke nedover. Klokken 12.30 lå hovedindeksen på drøyt 4 prosent i minus, i seg selv ille nok.

Men etter noen timer med noenlunde stabilitet gikk det fra vondt til verre da børsene åpnet i USA og banket Oslo Børs ned ytterligere halvannet prosentpoeng. USA-børsene falt 2–3 prosent i løpet av et par minutters handel.

Alle de 60 selskapene på hovedindeksen falt, flere av dem kraftig. 5,65 prosent slår årsversterekorden fra torsdag i forrige uke og er det største fallet på en enkeltdag på Oslo Børs siden 22. juni 2009.

I Asia falt både Hang Seng og Nikkei 225 med drøyt 2 prosent. Europa gikk også i rødt, men i likhet med fredag hadde ingen av de store børsene like stort fall som i Oslo. At nettopp Oslo er blant de børsene som faller mest, kan skyldes at det norske markedet ofte er mer følsomt for endringer.

I tillegg dro kraftig fall i oljeprisen også pilene ned i Tollbugata. Nordsjøolje falt med 3,27 dollar til 106,10 dollar fatet. Den norske krona styrket seg imidlertid gjennom dagen. (©NTB)