RESSURSMANGEL: Tillitsvalgte i politet mener det er så stor ressursmangel i politiet etter 22. juli at det er nærmest fritt frem for voldtektsforbrytere.  (Foto: ODD ANDERSEN/Afp)
RESSURSMANGEL: Tillitsvalgte i politet mener det er så stor ressursmangel i politiet etter 22. juli at det er nærmest fritt frem for voldtektsforbrytere. (Foto: ODD ANDERSEN/Afp)

Leger må jukse med diagnoser etter terroraksjonene

Mange sliter med å takle hverdagen etter terroraksjonene, men sorg er ikke grunn god nok til å sykmelde seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange sliter med sorgreaksjoner etter massakren på Utøya og bombeeksplosjonen i Oslo. Reglene til Nav tillater ikke sorg som sykmeldingsgrunn. Mange leger tvinges dermed til å jukse med diagnosene.

Også foreldre til overlevende barn, og andre som har et forhold til ofrene etter terroraksjonene, kan være i dyp sorg og ha vanskeligheter med å møte hverdagen. Men juridisk sett har de ikke rett på sykmelding, skriver Aftenposten.

Gir annen diagnose

– I disse dager vil mange fastleger jukse og skrive at pasientene har en annen diagnose, sier allmennlege Morten Laudal.

Han var Legeforeningens representant i et utvalg som arbeidet med nye retningslinjer for sykmelding, og var uenig i at sorg ikke er sykmeldingsgrunn.

– Beskjeden fra Nav til sønderknuste pårørende er at jobben skal de mestre så lenge de ikke er syke. Dette er riktig i henhold til norsk regelverk, men virkeligheten er ikke slik, sier han.

Laudal mener at enhver primærlege vil være forsiktig med å kreve at personer i sorg må jobbe.

– Det er urimelig å være regelrytter i en slik situasjon, mener han.

– Snakk med arbeidsgiveren

Nav-direktør Joakim Lystad anbefaler personer som ikke føler seg i stand til å gå på jobb etter terrorangrepene, om å ta dette opp med sin arbeidsgiver.

Han viser til at NHO har bedt sine medlemsbedrifter om å vise forståelse for ansatte som har ekstra behov for velferdspermisjon i kjølvannet av terrorangrepene. (©NTB)

Les også: – Ørliten risiko for ny terror i Norge