ny1-terror-kommando-F - NUPI-leder etterlyser overordnet kommandosentral

Avdelingsleder Ståle Ulriksen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt etterlyser en overordnet kommandosentral ved større hendelser. Han mener politiets respons på terrordagen var mangelfull.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NUPI-lederen mener innsatsen var preget av uklar kommandostruktur og at ting tok for lang tid.

– Operasjonen på Utøya som enkeltoperasjon i et politidistrikt fungerte godt. Men jeg etterlyser et ledd over de enkelte politidistriktene som tar større styring og kan sette flere enheter i beredskap når det trengs. Vi trenger en kommandosentral der forsvaret, politiet og andre etater er representert, sier Ulriksen til TV 2.

Norsk politi er i dag organisert slik at politisjefen i det enkelte distrikt har kommandoen for ulike operasjoner. Ulriksen mener dette ikke er godt nok når en skal håndtere hendelser av en viss størrelse, som brer seg over mer enn ett politidistrikt.

– Jeg mener vi bør ha en sentralisert kommando som kan ta beslutninger på et høyere operasjonelt nivå når det er slik at det skjer ting på flere plasser samtidig, sier Ulriksen.

Han påpeker også at det er et problem at styrkene som er øremerket terrorberedskap, bare finnes i enkelte geografiske områder og stort sett bare på Østlandet. (©NTB)