SULTET I HJEL: Liin Muhumed Surow ble bare 12 måneder gammel. Hun døde 25 dager etter at familien ankom flyktningeleir i Kenya.  Hun er en av minst 29.000 barn som har sultet til døde de siste 90 dagene.  (Foto: Jerome Delay/Ap)
SULTET I HJEL: Liin Muhumed Surow ble bare 12 måneder gammel. Hun døde 25 dager etter at familien ankom flyktningeleir i Kenya. Hun er en av minst 29.000 barn som har sultet til døde de siste 90 dagene. (Foto: Jerome Delay/Ap)

29.000 barn har sultet i hjel i Somalia

Over 600.000 barn er i fare for å dø om ikke maten kommer fram. En langvarig konflikt i Somalia gjør hjelpearbeidet svært vanskelig, sier Flyktninghjelpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge amerikanske myndigheter har nærmere 30.000 barn under fem år dødd av sult på Afrikas Horn de siste tre månedene. Denne uken erklærte FN at tre nye distrikter i Somalia er rammet. Av landets 7,5 millioner innbyggere anslås det at rundt 3,2 millioner har behov for akutt hjelp, skriver nyhetsbyrået AP.

Morn og barn på gata i Mogadishu. (Foto: ISMAIL TAXTA/Reuters)
Morn og barn på gata i Mogadishu. (Foto: ISMAIL TAXTA/Reuters)

Tilbaketrekning

640 000 barn underernært, og flere av dem vil trolig dø i ukene som kommer dersom de ikke får hjelp, ifølge FN.

LES OGSÅ: Slik kan du hjelpe menneskene på Afrikas Horn

Islamistbevegelsen Al-Shabaab har aktivt hindret flere internasjonale hjelpeorganisasjoner å nå fram med livsviktig nødhjelp til flere av de fem hungersnødrammede regionene. Lørdag bekreftet bevegelsens talsmann at det er innledet en tilbaketrekning fra hovedstaden Mogadishu. Imidlertid skal de beholde de militære posisjoner andre steder i landet.

Knust av konflikten

– Hovedutfordringen i hjelpearbeidet er konflikten som har vært i landet i mange år. Infrastruktur er ødelagt, og det finnes ingen sentralmyndighet, sier samfunns- og informasjonssjef i Flyktninghjelpen, Rolf A. Vestvik til TV 2.

Han sier at det foreløpig ikke har skjedd noen endringer etter at Al-Shabaab annonserte at de skulle ut av hovedstaden. Det kan være et tegn på en begynnende fred, men det kan også bety hardere kamper utenfor Mogadishu.

Se intervju med Vestvik i videovinduet under (Reporter Anja Tho Gunnersen) (Saken fortsetter under)

538809

Trenger penger

Vestvik sier at Flykningehjelpen har mulighet til å fly inn nødhjelpsendinger til Somalia, men de er avhengig av midler. De har allerede sendt den 400.000 måltider mat, som skal distribueres.

– Det er et land i anarki, og vi må tenke mye på sikkerhetssituasjonen. Det er viktig for oss å få fram overfor alle parter at vi driver politisk nøytralt arbeid. Vi må ha aksept fra alle parter i konflikten for å få drevet nødhjelpsarbeid.

Mange mennesker flykter til Mogadishu, eller over grensen til Kenya og Etiopia. Men flykningeleirene er overfylt, og mottakskapasiteten er sprengt. Det er også fare for sykdomsutbrudd.

Her kan du lese hvordan du kan hjelpe.