MINDRE SOLID: Analysebyrå regner USAs betalingsevne som mindre solid. (Foto: Jin Lee/Ap)
MINDRE SOLID: Analysebyrå regner USAs betalingsevne som mindre solid. (Foto: Jin Lee/Ap)

USAs kredittverdighet nedjustert: Ikke lenger AAA

Standard & Poor har strippet USA for det verdifulle AAA-stempelet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USA har i 70 år vært regnet som en av verdens aller mest solide økonomier. Nå anser analysebyrået Standard & Poor USAs betalingsevne som mindre solid.

S&P plasserte USA på overvåkingslisten sin allerede i juli. S&P har tidligere sagt at for å beholde AAA statusen må USA ikke bare heve gjeldstaket, men også utvikle en god plan for å takle nasjonens langsiktige gjeld, melder CNNMoney.

USA er nå ranket som AA+. S&P er et velrenommert amerikansk analysebyrå. Nedjusteringen betyr at USA ikke lenger ansees som like solid økonomisk som tidligere.

– Dette reflekterer vårt syn på kongressens plan for å håndtere de økonomiske utfordringene. Den kommer til kort når det gjelder å stabilisere økonomien på sikt, heter det i en uttalelse fra S&P.

- Vi tar vårt ansvar svært seriøst, og hvis komiteen, når analysen er ferdigstilt, konkluderer med at vår vurdering ikke er der den burde være, er det vår plikt å ta den beslutningen, sier Davis Beers, global sjef for Standard & Poor's sin kredittvurdering av stater ifølge NTB.

Fredag raste børsene verden over som en reaksjon på svak vekst i USA og gjeldsproblemer i Europa.