AVHØRT: Håvar Krane har i et lydopptak TV 2 har offentliggjort snakket om å henrette et regjeringsmedlem og angripe regjeringen. Torsdag kom det frem at det er Jonas Gahr Støre han snakker om. (Foto: TV 2)
AVHØRT: Håvar Krane har i et lydopptak TV 2 har offentliggjort snakket om å henrette et regjeringsmedlem og angripe regjeringen. Torsdag kom det frem at det er Jonas Gahr Støre han snakker om. (Foto: TV 2)

Håvar Krane løslatt etter politiavhør

Demokratene-topper etterforskes av politiet etter TV 2-avsløringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i Nordmøre og Romsdal politidistrikt har bistått Oslo politidistrikt i avhøret av Håvar Krane, som i skjulte lydopptak diskuterte politiske attentater.

Ransaket hjemmet

– Han er løslatt og det blir Oslo politidistrikt som etterforsker denne saken videre. Vi har bistått, men anser vårt arbeid som ferdig for nå, sier politimester i Nordmøre og Romsdal politidistrikt, Arnstein Nilssen, til TV 2 fredag kveld.

Politiet ransaket fredag hjemmet til Krane, som er Demokratenes ordførerkandidat i Kristiansund.

Håvar Krane og Kaspar Birkeland er ordførerkandidater for Demokratene i henholdsvis Kristiansund og Ålesund.

I februar møttes de under et møte i Oslo i regi av Stopp islamiseringen av Norge (SIAN).

TV 2 publiserte torsdag lydopptak tatt opp i skjul av en samtale de to hadde med to andre personer i en hotellbar etter møtet.

Nordmøre og Romsdal politidistrikt har satt i gang etterforskning av saken, på bakgrunn av et som har kommet fram i TV 2s reportasje.

Fredag ransaket politiet Kranes hjem, på jakt etter bevis som kan si noe om alvoret i truslene, melder NRK.

Måtte forklare seg for politiet

I opptaket gir Krane uttrykk for et ønske om å ta livet av ett av regjeringsmedlemmene eller helst hele kollegiet.

Han sier også at han gjerne kunne meldt seg inn i den nasjonalistiske gruppen Norwegian Defence League, om bare medlemslistene hadde vært hemmelige.

Selv satt Krane i avhør hos politiet i Kristiansund for å forklare seg om uttalelsene.

Politimester Arnstein Nilssen vil verken kommentere ransakingen eller avhøret.

Fredag ble det kjent at også et tredje medlem som står høyt på valglistene til Demokratene i Møre og Romsdal skal ha kommet med trusler mot muslimer. Ytringene ble framsatt i en diskusjon på Facebook i mai i år. (NTB/TV 2)