ny1-trygd-svindel-færre-F - Færre trygdesvindlere anmeldes

På fire år er antallet politianmeldte trygdesvindlere nesten halvert. Nav legger skylden på lang saksbehandlingstid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2006 anmeldte Nav 1.690 personer til politiet for å ha svindlet til seg 188 millioner kroner. I fjor ble 975 personer anmeldt for trygdesvindel på 133 millioner. Men det betyr ikke at det er færre som svindler, skriver Bergens Tidende.

Lang saksbehandlingstid med vanlige utbetalinger i Nav-systemet har gjort at saksbehandlerne ikke har prioritert mistenkelige tilfeller. I tillegg var 2006 et ekstraordinært bra år, mener direktør Magne Fladby i Nav kontroll.

– Det ble tatt veldig mange saker før overgangen til Nav. De siste årene har tallet gått ned fordi vi har slitt med lange saksbehandlingstider for utbetalinger. Når vi har prioritert å få ned tiden på utbetalingen, har dette blitt skadelidende, sier Fladby til Bergens Tidende.

Nav har hittil i år anmeldt 604 personer for å ha svindlet til seg til sammen 86 millioner kroner. Den største saken er en person i Vestfold som hevet 1,2 millioner kroner i uførepensjon samtidig som han jobbet svart. Svindel med dagpenger utgjør den største gruppen med over halvparten. Sykepenger og stønad til enslige forsørgere som ikke er enslige likevel, er likevel de gruppene som øker sterkest.

Nav skal nå opprette et team som skal ha som oppgave å undersøke organisert trygdemisbruk. Gjennomsnitts svindlet beløp er 228.000 kroner i sykepenger og 196.000 i uberettiget støtte til enslig forsørger. (©NTB)