ny7-demokratene-drap-F - Demokratene-topper etterforskes av politiet

Politiet ransaket fredag hjemmet til Demokratenes ordførerkandidat i Kristiansund, Henning Krane, etter publiseringen av lydopptak hvor han diskuterer politiske attentater.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Håvar Krane og Kaspar Birkeland er ordførerkandidater for Demokratene i henholdsvis Kristiansund og Ålesund. I februar møttes de under et møte i Oslo i regi av Stopp islamiseringen av Norge (SIAN).

TV 2 publiserte torsdag lydopptak tatt opp i skjul av en samtale de to hadde med to andre personer i en hotellbar etter møtet.

Nordmøre og Romsdal politidistrikt har satt i gang etterforskning av saken, på bakgrunn av et som har kommet fram i TV 2s reportasje. Fredag ransaket politiet Kranes hjem, på jakt etter bevis som kan si noe om alvoret i truslene, melder NRK.

I opptaket gir Krane uttrykk for et ønske om å ta livet av ett av regjeringsmedlemmene eller helst hele kollegiet. Han sier også at han gjerne kunne meldt seg inn i den nasjonalistiske gruppen Norwegian Defence League, om bare medlemslistene hadde vært hemmelige.

Selv satt Krane i avhør hos politiet i Kristiansund for å forklare seg om uttalelsene. Politimester Arnstein Nilssen vil verken kommentere ransakingen eller avhøret.

Fredag ble det kjent at også et tredje medlem som står høyt på valglistene til Demokratene i Møre og Romsdal skal ha kommet med trusler mot muslimer. Ytringene ble framsatt i en diskusjon på Facebook i mai i år. (©NTB)