TID FOR TE: Familien Sala er en av mange muslimske familer som har fått besøk av nordmenn. Her sammen med Høyland familien. Dette teselskapet fant sted før 22. juli da Norge ble rammet av terror. (Foto: Privat)
TID FOR TE: Familien Sala er en av mange muslimske familer som har fått besøk av nordmenn. Her sammen med Høyland familien. Dette teselskapet fant sted før 22. juli da Norge ble rammet av terror. (Foto: Privat)

Står i kø for å komme på teselskap hos muslimer

Antirasistisk Senter har ikke nok vertsfamilier til å dekke etterspørselen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra midten av mars har kampanjen «Tea Time» i regi av Antirasistisk Senter oppfordret muslimer og nordmenn til å møtes over en kopp te – «rett og slett for å bli litt bedre kjent», som reklamefilmen sier.

Les også: Norges muslimer byr på te

Etter terrorangrepene 22. juli har pågangen for å bli kjent på tvers av kulturer økt betydelig.

Utvides – igjen

– Interessen er kjempestor. Siden 22. juli har vi fått om lag 300 henvendelser fra både muslimer og nordmenn om at de ønsker å treffes, sier Timothy Ellis ved Antirasistisk Senter til TV 2.

Nå må Tea Time-kampanjen igjen forlenges for å dekke interessen fra både nordmenn og muslimer.

– Egentlig skulle kampanjen bare vare én uke i mars, men pågangen har holdt seg stabil, så vi har holdt på til nå. Og etter 22. juli har det vært en voldsom pågang, sier Ellis.

Les også: Nordmenn i kø for te med muslimer

Dårlig samvittighet

Statistikk viser at det store flertallet av den etnisk norske befolkningen ikke har venner med minoritetsbakgrunn. Den opprinnelige tanken bak kampanjen var at muslimer ikke lenger skulle forbindes med fremmedfrykt.

– Vårt ønske var at nordmenn skulle se at muslimer er helt alminnelige folk. Vi ønsket å skape dialog mellom muslimer og nordmenn, sier Ellis til TV 2.

Etter terrorangrepene mot Oslo og Utøya har kampanjen fått en ny dimensjon. Umiddelbart etter at bomben smalt i Oslo ble det spekulert i om muslimske aktivister kunne stå bak angrepet.

– Etter angrepene var det tydelig at folk hadde behov for samhold og en felles arena. I og med spekulasjonene om at det var muslimsk terrorisme Norge hadde blitt utsatt for kan det jo hende noen følte et stikk av dårlig samvittighet, sier Ellis.

Les også:Kongelig teselskap hos muslimsk familie

kongelig tebesøk: Dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit
  viste kjapt sin interesse da Tea Time-kampanjen startet i mars. Her er
  de to på besøk hos Afsaneh Adampour med familie på Grünerløkka i Oslo.
  Etter terrorangrepet mot Norge har også vanlige folk for alvor åpnet
  øynene for Antirasistisk Senters tverrkulturelle initiativ. (Foto: Åserud,
  Lise/Scanpix)
kongelig tebesøk: Dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit viste kjapt sin interesse da Tea Time-kampanjen startet i mars. Her er de to på besøk hos Afsaneh Adampour med familie på Grünerløkka i Oslo. Etter terrorangrepet mot Norge har også vanlige folk for alvor åpnet øynene for Antirasistisk Senters tverrkulturelle initiativ. (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)

Ventelister

Så langt har Antirasistisk Senter arrangert over 500 teselskap der norske muslimer åpner sine hjem og inviterer ikke-muslimer på te.

Ventelistene er nå lange, og Antirasistisk Senter arbeider med å rekruttere flere muslimske verter landet over.

– Akkurat nå er det flere nordmenn som ønsker å besøke muslimer enn det er tilgjengelige vertsfamilier i området, sier Ellis til TV 2.

Tea Times Facebook-side har nå nærmere 23.000 tilhengere.