TUNGT ARBEID: Avdelingsleder ved traumeavdelingen Tina Gaarder og overlege  Pål Aksel Næss ved Oslo universitetssykehus, avd. Ullevål.  (Foto: Kathleen Buer/TV 2  )
TUNGT ARBEID: Avdelingsleder ved traumeavdelingen Tina Gaarder og overlege Pål Aksel Næss ved Oslo universitetssykehus, avd. Ullevål. (Foto: Kathleen Buer/TV 2 )
TERRORDAGEN: Anders Behring Breivik er nå terrorsiktet. Fredag tok han livet av minst 92 mennesker.  (Foto: SCANPIX / TV 2)
TERRORDAGEN: Anders Behring Breivik er nå terrorsiktet. Fredag tok han livet av minst 92 mennesker. (Foto: SCANPIX / TV 2)

Skadet i terrorangrepene: Mange vil få varige mén

Mange unge pasienter ligger fortsatt skadet på sykehus etter terrorangrepene 22. juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De ansatte ved Oslo Universitetssykehus har jobbet på spreng siden terrorangrepet for å redde og behandle de skadde etter angrepene på Utøya og i regjeringskvartalet. Onsdag er 20 personer fortsatt innlagt ved Oslo Universitetssykehus, hvorav 13 er alvorlig skadet.

Mange skadet

Totalt ble 62 skadet etter skytingen på Utøya. 91 ble skadet etter bomben i regjeringskvartalet.

– Alle er ikke utenfor livsfare slik Aftenposten skrev, sier leder for traumeavdelingen ved Oslo universitetsavdelingen Ullevål, Tina Gaarder, som bekrefter at mange av pasientene er svært unge.

Hun vil ikke oppgi pasientenes alder av hensyn til personvern.

LES OGSÅ: Jobber for fullt med å redde terror-ofrenes liv

Frykter komplikasjoner

Sykehuset opplyser at det spesielle med skadene ikke er skadearten, men antall skadde.

– Vi tror flere vil bli skrevet ut i løpet av uken, men de kan få komplikasjoner som kan forlenge sykehusoppholdet, sier doktor Pål Aksel Næss.

Han sier at flere kirurgiske inngrep også er planlagt de kommende dagene.

– Mange vil ha lange opptreningsperioder. En del vil få varige mén, sier Pål Aksel Næss.

Kom brått på

Massemorder Anders Behring Breivik brukte spesielle kuler som splintres når de treffer kroppen. Dette har gjort det spesielt vanskelig å behandle de skadde.

– Vi har vært glade for å være på jobb. Det har vært et privilegium å kunne gjøre det vi er trent til i stedet for å stå lamslått på siden, sier Næss og legger til:

– Det kom brått på oss. Det i seg selv har vært en utfordring å takle. Det innebærer mange operasjoner, planlagte og hastepregete, sier Næss.

Se reportasjen fra Ullevål 24.07.11 (reporter Sophie Lund Aaserud/TV 2)

536169