ny2-børs-onsdag-F - Foreløpig 2011-bunn på Oslo Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet onsdag på 394,42 poeng, det laveste nivået hittil i år. Nedgangen siden nyttår er på 10,3 prosent. Onsdag sank indeksen med 1,98 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er utviklingen i europeisk og amerikansk økonomi som preger omsetningen på Oslo Børs om dagen. Men situasjonen har også likhetstegn med fjoråret, da det også gikk utforbakke inntil bunnivået på 343,84 poeng ble nådd 25. august.

Resten av høsten steg hovedindeksen jevnt og trutt, noe den fortsatte med etter et par tilbakeslag i vinter. 4. april ble indeksen klokket inn på 454,30 poeng, det høyeste nivået siden før finanskrisen.

Men så kom gjeldskrisene i Sør-Europa og uenigheten om USAs opplåning. Dermed kom en ny depressiv sommer for investorene, og ingen vet når eller om det snur denne gang.

Onsdag var nedgangen bred. Hele 54 av selskapene på hovedlisten måtte notere nedgang, mens seks selskaper fikk en beskjeden oppgang. Omsetningen var 5,5 milliarder kroner.

Det eneste store selskapet som kunne vise til en viss oppgang, var Telenor med 3,04 prosent. Forklaringen er mandagens beslutning i selskapets ledelse om å kjøpe egne aksjer for over fire milliarder kroner.

Alle andre store selskaper viste betydelig nedgang. Statoil, som styrer nesten 25 prosent av indeksens verdi, sank med 2,51 prosent. Orkla gikk ned 2,22 prosent og Rec ned 2,89 prosent. Rec-aksjen er dermed igjen under 9 kroner.

Olje og oljerelaterte aksjer for øvrig gikk ned med mellom 2 og 5 prosent i verdi. (©NTB)