Anders Behring Breivik   dette kan vi bruke sy76557f (Foto: Scanpix)
Anders Behring Breivik dette kan vi bruke sy76557f (Foto: Scanpix)

Her er Breiviks budskap til politiet

«Breivik. Kommandør. Organisert i den antikommunistiske motstandsbevegelsen mot islamisering. Operasjonen er fullført og vil overgi seg til Delta», sa Breivik da han ringte politiet etter massakren på Utøya 22. juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sitatet er ifølge papiravisen VG eksakt de ordene Anders Behring Breivik brukte. 32-åringen la på umiddelbart etter at han hadde fremført budskapet sitt til operasjonssentralen i Søndre Buskerud politidistrikt. Oppringningen klokken 18.26 skal ha tatt vel tre sekunder.

Da politiet forsøkte å ringe tilbake, fikk det ikke svar.

Mobiltelefonen Breivik brukte, var registrert i hans eget navn. Politiet har foreløpig ikke funnet mobiltelefonen på Utøya, ifølge VGs opplysninger.

Terrorforsker Helge Lurås ved NUPI sier det er to muligheter for å analysere utsagnet til Breivik.

– Enten driver han et spill hvor han kommer med planlagte utspill for å skape en aura og mystikk rundt seg selv og for å skape blest i mediene, eller så innbiller han seg faktisk at han opererer på vegne av noe større enn seg selv, en del av disse ridderne. Jeg heller mot at det er et relativt bevisst spill fra hans side, men det er mulig jeg overvurderer ham, sier Lurås. (©NTB)