gatemusikk (Foto: TV 2)
gatemusikk (Foto: TV 2)

Vil bekjempe ulyd: Ønsker audition for gatemusikanter

Bergen Næringsråd mener det bør stilles høyere krav til gatemusikanter i Bergen, og lokale musikere slår et slag for auditionrunder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen Næringsråd har fått mange klager på det flere kaller støy fra gatemusikantene i sentrum av byen.

Støy for noen, glede for andre

Hver sommer kommer det nesten 100 gatemusikanter til Bergen sentrum, og de fleste ender som oftest opp på Torgallmenningen.

Nå vil Bergen Næringsråd stille høyere krav til musikantenes kompentanse.

– For enkelte som driver butikker og har kontorer i byen, så oppleves dette som støy. Det oppleves helt annerledes enn for en som bare er tilfeldig forbipasserende, sier administrerende direktør i Bergen næringsråd, Marit Warncke til TV 2 Nyhetene.

Vanskelig å sile ut talentene

I London, Paris og Munchen må gatemusikantene på audition. Gee Gee Keller har vært tilreisende gatemusikant i Bergen i 17 år, og mener dette ikke vil løse problemet.

– Det vil ikke løse problemet med for mange trekkspillmusikanter fra for eksempel Romania. Mange av dem kan spille. Så hvor skal skille gå mellom hvem som kan spille?, spør han.

Bergenser-jury

I Norge er det stort sett fritt frem, men i Bergen må man registrere seg hos politiet for å spille på gaten. Dirigent og komponist Espen Selvik ønsker audition - også i Bergen.

VIL ARRANGERE AUDITION: Dirigent og komponist Espen Selvik ønsker at gatemusikanter skal prøvespille foran en storjury før - de kan spille i Bergens gater.  (Foto: Robert Reinlund/TV 2)
VIL ARRANGERE AUDITION: Dirigent og komponist Espen Selvik ønsker at gatemusikanter skal prøvespille foran en storjury før - de kan spille i Bergens gater. (Foto: Robert Reinlund/TV 2)

– Det er ikke det at et offentlig organ burde bestemme dette, men det bør i det minste bli holdt en prøvespilling. Man kan for eksempel plukke ut 20 tilfeldige bergensere som kan opptre som jury, og de kan bestemme hvem som går videre. Akkurat sånn som på tv, sier Selvik.

Komponist Selvik sier seg frivillig til å være organisator for prøvespillingen.