Jürgen Klinsmann (Foto: CHRIS TROTMAN/Afp)
Jürgen Klinsmann (Foto: CHRIS TROTMAN/Afp)

Klinsmann vil gjøre USA til en fotballnasjon

Jürgen Klinsmann har planene klare.

Jürgen Klinsmann ble mandag presentert som ny trener for det amerikanske fotball-landslaget.

Må få frem flere stjerner
Tyskeren mener det er langt igjen før det amerikanske landslaget kan kjempe om VM-trofeet. På mandagens introduksjon snakket den tidligere tyske landslagstreneren mye om å bygge opp en kultur og hvor viktig det er å skape nye stjernespillere.

– Alt starter med å utvikle den neste Landon Donovan. Man trenger kanskje ti forskjellige slike spillere i forskjellige posisjoner med forskjellige karakteristikker for å en dag komme der vi vil., sa Klinsmann ifølge ESPN.

Klinsmann ønsker å være sterkt delaktig i utviklingen av fotballen i USA og gleder seg til å jobbe med trenere og spillere over hele landet.

– Det er viktig at jeg er en del av alle diskusjoner med trenere rundt i landet om hvordan vi kan utvikle grasrotfotballen, jeg er fascinert av denne tilnærmingen.

Utvikle en stil amerikanere vil like
Tyskeren har spilt spiss for blant annet Tottenham og ønsker at amerikanerne skal utvikle et eget type spill, som også vil sørge for økt interesse i landet.

– Jeg vil utvikle et spill som passer mentaliteten til fotball i USA. Vi vil definere en stil som vil glede folket. Jeg har selv vært spiss så jeg foretrekker den offensive delen av spillet.

En utfordring amerikanerne har er at «løkkefotball» ikke er like utbredt som i resten av verden. Idretter som basketball, amerikansk fotball og baseball dominerer fritiden til barh og unge i USA. Klinsmann har en amerikansk kone og har bodd i USA i 13 år og mener han ser en økt interesser for idretten amerikanere kaller «soccer».

– Fotball blir stadig mer og mer populært i USA, like viktig er det at Major League Soccer også stadig blir bedre.

Rekruttering gjennom skolen
I amerikansk idrett skjer mye av rekrutteringen til de store nasjonale ligaene i alle idretter gjennom skoleidrett. Klinsmann forteller ESPN at det tok tid for han å forstå dette konseptet, men at han skjønner viktigheten av collegesport.

– Det tok meg år å forstå hvor viktig denne utdanningsveien er for folk i dette landet.

USA har lenge vært en stormakt i kvinnefotball, i sommerens VM ble det tap mot Japan i finalen. Nå gjenstår det å se om tyske Klinsmann kan ta opp kampen mot de store nasjonale idrettene og gjøre landet til en fotballstormakt.

Allerede uken etter at han ble presentert som landslagstrener får Klinsmann sin ilddåp. USA skal onsdag 9. august møte Mexico i en treningskamp, Mexico slo USA i finalen i sommerens Gold Cup.