ny1-tyrk-forsvarsledelse-F - Isfront på militærtoppmøte i Tyrkia

Spenningen mellom Tyrkias militære og den islamorienterte regjeringen er åpenbar ved det fire dager lange møtet mellom landets statsminister og forsvarsledelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En sentral del av den halvårlige markeringen er vanligvis utdeling av forfremmelser og utmerkelser til landets offiserer. Men fire toppgeneraler glimret med sitt fravær under første dagen av møtet i militærets høyeste råd mandag.

I forrige uke trakk en samlet forsvarsledelse seg, tilsynelatende i protest mot at en lang rekke forsvarstjenestemenn nektes forfremmelser. Men spørsmålet om utmerkelser var trolig bare dråpen som fikk begeret til å renne over, mener ekspertene. Forholdet mellom Tyrkias politiske og militære ledelse har vært anstrengt og komplisert i årevis.

Årsaken er at Kosaner og de andre generalene er helt uenige i måten regjeringen har håndtert angivelige kupplaner i 2003, det såkalte Balyoz-kuppet.

Da ble 250 militære, deriblant flere titalls generaler, fengslet og anklaget for konspirasjon og planlegging av kupp mot Erdogans regjeringsparti, AKP. (©NTB)