MINNET TERROROFRENE: Statsminister Jens Stoltenberg talte mandag under minnemarkeringen i Stortinget. (Foto: TV 2)
MINNET TERROROFRENE: Statsminister Jens Stoltenberg talte mandag under minnemarkeringen i Stortinget. (Foto: TV 2)

– Kartet ble sprengt, kompasset ble skutt i filler

Slik betegnet statsminister Jens Stoltenberg terroraksjonen 22. juli under Stortingets minnemarkering i ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag klokken 12.00 ble det avholdt en minnemarkering på Stortinget for ofrene etter terrorhandlingene i Oslo og på Utøya.

– Folk ble satt på en ugjenkallelig prøve den 22. juli. Kartet ble sprengt, kompasset ble skutt i filler. Hver og en måtte velge sin sti i et landskap preget av sjokk, frykt og fortvilelse, innledet statsminister Jens Stoltenberg og fortsatte:

– Det kunne ha gått galt, men det norske folk fant fram. Ut av mørket og i uvissheten vendte vi hjem til Norge igjen. Det vil jeg takke for i dag.

– Vi er fortsatt et land i sorg. Nå begraver vi våre døde fra Regjeringskvartalet og fra Utøya. Foreldre våker ved sykesengene, mange gråter, hjerter blør. Fortsatt skal vi trøste de som trenger det, sa statsministeren.

– Angrep mot folkestyret

Stoltenberg rettet en takk til en rekke aktører for deres deltakelse i redningsarbeidet, og understreket at den største takken går til det norske folket.

– Dere tok ansvar da det ble krevd, holdt verdigheten og valgte demokratiet. Og størst blant folket er de unge. AUF ble skutt på, men en hel generasjon reiste seg i protest.

– 22. juli-generasjonen er våre helter og vårt håp, sa statsministeren.

En samlet Stortinget, ved stortingspresident Dag Terje Andersen, innledet minnemarkeringen ved å uttrykke sine medfølelser med alle som ble rammet av terroraksjonene i Oslo og på Utøya.

– Det vi har opplevd sammen er fremdeles ikke til å fatte. Det var et angrep mot vårt folkestyre, mot våre verdier og mot vårt fellesskap.

– Vi vil alltid minnes 22. juli som en mørk dag i norsk historie. Vårt land ble rammet av terror. 77 mennesker ble drept. Mange ble kritisk eller alvorlig skadd, og vitnesbyrdene fra de overlevende er hjerteskjærende, sa stortingspresidenten.

Takker de frivillige

Stortingspresident Dag Terje Andersen benyttet også anledningen til å takke redningsetatene og frivillige organisasjoner og enkeltpersoners heltemodige innsats.

– Uten deres innsats kunne terroren ha krevd flere ofre. På vegne av Stortinget vil jeg rette en stor takk til politi, helsepersonell, brannvesen, frivillige organisasjoner, kommuner og enkeltpersoner.

– Jeg vil takke naboer og folk på campingplassen i Utvika som uten tanke på egen sikkerhet gikk i båtene og brakte ungdom fra Utøya i trygghet, sa Andersen og understreket samtidig at også AUF-ungdommene viste stor heltemot under redningsaksjonen.

– Dere berget deres kamerater og stilte opp som mest. Dere berget mange liv. Takk til hver og en av heltene.

Stoltenberg og stortingspresidenten rettet også en takk til kongefamilien som han mente tok del i folkets sorg.

Også pårørende fikk mulighet til å være til stede under minnemarkeringen.

Søndag 21. august vil det bli avholdt en nasjonal minnemarkering for alle som hjalp til under og i kjølvannet av terrorangrepene.