_Bl_skjell_256214a
_Bl_skjell_256214a

Blåskjell med friterte poteter og hvitløksmajones

– En populær rett på franske og belgiske brasserier.

Ingredienser:

Beregn 750 g –1 kg blåskjell pr person

Plukker du blåskjell selv, undersøk at det er trygt å spise blåskjellene

Les også: Wenches fiskerett for barna

Blåskjell :

Ca 2 kg blåskjell

1 sjalottløk

1 stilk stilkselleri

2 ss olje

2 dl tørr hvitvin

Kan du lage tangsuppe? Slik gjør du det!

Friterte poteter:

4-6 faste store kokepoteter / bakepoteter

olje til fritering for eksempel raps olje , solsikke olje eller druekjerne olje

( olje som tåler høy temperatur)

Vin til skalldyr. Her er Christer Berens tips.

Hvitløkmajones:

1 eggeplomme ( romtemperert)

saft av ½ sitron

1 ts dijonsennep

1 fedd finhakket hvitløk

1 ½ dl nøytralolje for eksempel solsikkeolje

½ dl olivenolje

ca 1 ss kaldt vann

salt og pepper

283979

Slik gjør du:

Innkjøp: Oppbevar skjellene mørkt og kaldt, helst på is. Kjøp inn skjell helst samme dag som de skal tilberedes.

Tilberedning: Før tilberedning skyll godt av skjellene, trekk av «skjegget», dvs byssustråder. Kast skjell som er knust eller som ikke lukker seg når de klemmes på eller dunkes lett mot kjøkkenbenken.

Blåskjell: Finhakk sjalottløk og stilkselleri. Varm olje i en gryte tilsett løk, stilkselleri, blåskjell og hvitvin. Legg på lokk, kok opp og la trekke i 6-8 min til skjellene har åpnet seg og la de så trekke 1 ekstra min . Rist på kjelen en gang i mellom. Kast de skjellene som ikke har åpnet seg. Server blåskjell i egen bolle, friterte poteter og hvitløksmajones ved siden av.

Friterte poteter: Del potetene i tynne staver. Skallet kan være på. Tørk godt av potetene i kjøkkenpapir, da vil det ikke sprute så mye når de friteres. Varm opp olje i en gryte med kanter, oljen er varm nok når det bruser rundt skaftet på en tresleiv. Legg i potetstavene. Stek de er lys gyllne. Ta dem opp med en hullsleiv og legg på kjøkken papir. Avkjøl. Varm opp oljen på nytt og legg potetene tilbake og stek til de er gyllne, sprø og gjennomstekte. Legg på kjøkkenpapir og dryss over salt.

Hvitløksmajones: Pisk sammen eggeplomme, sitronsaft, sennep og finhakket hvitløk. Spe med olje i en tyn stråle, pisk godt hele tiden (oljen må være temperert) Pisk inn 1 ss kaldt vann og smak til med salt og pepper.