Therese Alshammar (Foto: DAVID GRAY/Reuters)
Therese Alshammar (Foto: DAVID GRAY/Reuters)

33-åring reddet Sveriges ære i svømme-VM

Therese Alshammar eldste kvinnelige langbanevinner noensinne.

Svenskene kan reise hjem fra sommerens svømme-VM med hodet hevet takket være Therese Alshammar. Den svenske svømmedronningen tok lørdag sølv på 50 meter butterfly, søndag ble det gull på 50 meter fri.

Tidenes eldste vinner
33-åringen svømte inn til tiden 24,14 og ble med seieren tidenes eldste kvinnelige gullvinner i langbane-VM. Alshammar hylles i Sverige og skal man tro TV 4s ekspertkommentator Louise Karlsson så trenger det ikke slutte her.

– Nå er hun favoritt i OL neste år, sier Karlsson ifølge Aftonbladet.

71 medaljer totalt
Skulle Alshammar ta medalje i London-OL vil hun øke sin allerede utrolige medaljesamling fra internasjonale mesterskap.

I EM, VM og OL-sammenheng har svensken tatt hele 71 medaljer. Det skal legges til at det er under kortbanemesterskap at svømmedronningen har tatt flesteparten av sine medaljer. Gullet på 50 fri var hennes andre langbane VM-gull, det første kom i Melbourne i 2007.

Dale Oen OL-favoritt
Om «Tessan» er favoritt i London-OL har VM i Shanghai vist at svømmefans har mye å glede seg til når svømmingen starter neste sommer.

For Norges del blir det spennende å se om Alexander Dale Oen kan ta gull Bærumsvømmeren vant 100 meter bryst overlegent i VM og kom inn på en tid som er den klart beste som noen gang er svømt uten plastdrakt.

Det blir også spennende å se om strilen kan melde seg på i kampen om medaljer på 50 og 200 meter bryst. Dale Oen fikk en femteplass på 50 bryst i VM, men måtte trekke seg fra 200 meteren grunnet sykdom.

Les også: Historisk VM-gull til Alexander Dale Oen

Den store duellen
Internasjonalt vil nok store interessen være duellen mellom Michael Phelps og Ryan Lochte. De to amerikanerne tok 13 medaljer til sammen under VM.

Lochte detroniserte OL-kongen Phelps ved å slå sin landsmann på både 200 meter fri og 200 meter medley. Phelps tok syv medaljer selv i VM, hvorav fire var av edleste metall.

Amerikaneren mener han vil være i bedre form neste sommer og det kan bety noen legendariske møter i vannet mellom den nye kongen, Lochte, og mannen som tok åtte gull i Beijing-OL.

Ryan Lochte og Michael Phelps (Foto: CHRISTINNE MUSCHI/Reuters)
Ryan Lochte og Michael Phelps (Foto: CHRISTINNE MUSCHI/Reuters)

USA ble klart den beste nasjonen i svømme-VM med 29 medaljer, Kina endte på andreplass med 14 medaljer.

Les også: Blir denne 16-åringen dronning av London-OL?