Pelé (Foto: Felipe Dana/Ap)
Pelé (Foto: Felipe Dana/Ap)

En VM-trekning full av intriger

I kveld klokken åtte norsk tid åpner Brasils president Dilma Rousseff trekningen til VM-kvalifiseringen, som vil avgjøre Norges vei mot VM i 2014. Men bak i kulissene bråkes det.

Rio de Janeiro (TV 2 Sporten): Det er et gigantisk arrangement Fifa og de 12 delstatsarrangørene står for i Rio de Janeiro i kveld, nærmere bestemt i havneområdet Gloria.

Men arrangementet koster, mange vil si flesk, for prislappen for dagens show er på 100 millioner kroner. Men så kommer det mye fintfolk innen fotballverden, og representanter for 175 land er til stede. Det samme er 800 journalister, og VM trekningen sendes direkte til 200 land. Det er ventet at mer enn en halv milliard mennesker vil se trekningen.

Men alt er ikke fryd og gammen. Så langt der ifra.

Presidentnekt
Ifølge brasiliansk presse har Brasils president Dilma Rousseff gjort det klart at hun ikke ønsker å se den mektige bossen i det brasilianske fotballforbundet (CBF), Ricardo Teixeira, på arrangementet. Ricardo Teixeira er en omstridt mann i Brasil, som etterforskes for korrupsjon i inn- og utland. Han har ledet CBF som en diktator i 22 år, og han sier at han først trekker seg etter VM i 2014.

President Dilma har i sterke ordelag kritisert den mektige fotballbossen, som hun mener ødelegger ryet til brasiliansk fotball. Mens Teixeira hadde hyppige møter med den fotballglade eks-presidenten Lula i Brasilia, har president Dilma nektet å møte ham.

Ricardo Teixeira (Foto: Felipe Dana/Ap)
Ricardo Teixeira (Foto: Felipe Dana/Ap)

Pelé uønsket
Som om ikke det er nok, så har det vært en kamp om å få Pelé til å stille på arrangementet. Historiene beste fotballspiller, en levende legende, en spiller med 1 284 mål på samvittigheten, stod ikke på invitasjonslisten til den lokale arrangementskomiteen (COL).

Grunnen: Pelé har vært kritisk til organiseringen av VM, og i særdeleshet til CBF presidenten Ricardo Teixeira. De to har ligget i krig med hverandre opp gjennom årene, men det har også vært perioder med godvær.

Pelé var ikke invitert, noe som rystet både president Dilma Rousseff og Sepp Blatter i Fifa. Dermed inviterte både Sepp Blatter og Dilma Rousseff legenden til dagens åpning. På en pressekonferanse i går, understreket Pelé at han gleder seg, men at han bare stiller på arrangementer hvor han blir invitert.

Pelé og Neymar (Foto: LUIZ FERNANDO MENEZES/Afp)
Pelé og Neymar (Foto: LUIZ FERNANDO MENEZES/Afp)

Stjernene skal trekke
I tillegg til Pelé skal gamle som unge stjerner stå for trekningen.

Her kommer spillere som Zico, Cafu, Bebeto, Zagallo, Ganso, Ronaldo og det nye stjerneskuddet Neymar.