Leonardo, Blaise Matuidi, Jeremy Menez, Nasser Al Khelaif (Foto: FRANCOIS GUILLOT/Afp)
Leonardo, Blaise Matuidi, Jeremy Menez, Nasser Al Khelaif (Foto: FRANCOIS GUILLOT/Afp)

Nyrike PSG og Málaga: Kan de kjøpe seg inn i europatoppen?

Med arabiske oljepenger i ryggen forsøker Paris Saint-Germain og Málaga å albue seg inn blant Europas toppklubber.

Bergen/London (TV 2 Sporten): Manchester City har snudd opp ned på overgangsmarkedet i England etter at klubben ble overtatt av sine nåværende eiere fra Abu Dhabi i 2008.

Nå er to klubber i ferd med å gjøre det samme i Frankrike og Spania, takket være midler fra et annet arabisk land.

Hvem ville trodd for noen måneder siden at PSG kom til å være Chelseas største konkurrent i kampen om Javier Pastore - og faktisk gå av med seieren?

Qatar satser stort
I mai i år ble det annonsert at Qatar Investment Authority, sammenlignbart med vårt eget Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som «oljefondet», hadde kjøpt 70 prosent av Paris Saint-Germain.

Sommeren før ble Málaga CF kjøpt opp av, hold pusten, Sheikh Abdullah bin Nasser bin Abdullah Al Ahmed Al Thani fra Qatar, som opererer som privat investor, men som er en del av Qatars kongefamilie.

I dette overgangsvinduet har den friske kapitalen resultert i følgende overganger (antatt overgangssum i NOK):


Paris Saint-Germain:
Javier Pastore - 333 mill fra Palermo
Kévin Gameiro - 85 mill fra Lorient
Jérémy Ménez - 60 mill fra Roma
Mohamed Sissoko - 60 mill fra Juventus
Blaise Matuidi - 60 mill fra Saint-Étienne
Milan Bisevac - 30 mill fra Valenciennes
Salvatore Sirigu - 25 mill fra Palermo
Nicolas Douchez - vederlagsfritt fra Rennes

Totalt: 653 mill


Málaga:
Santi Cazorla - 160 mill fra Villarreal
Jérémy Toulalan - 80 mill fra Lyon
Nacho Monreal - 45 mill fra Osasuna
Isco - 45 mill fra Valencia
Joris Mathijsen - 35 mill fra Hamburg
Sergio Sánchez - 30 mill kr fra Sevilla
Joaquín - 30 mill fra Valencia
Diego Buonanotte - 30 mill fra River Plate
Ruud van Nistelrooy - vederlagsfritt fra Hamburg

Totalt: 455 mill


– Har et enormt potensial
Overgangssummene er som påpekt over ikke verifiserte, men de gir en god pekepinn på at det er i ferd med å etablere seg to nye maktfaktorer i europeisk fotball.

TV 2s fotballkommentator Morten Langli mener Paris Saint-Germain har et voldsomt potensial, ikke minst fordi klubben har tilhørighet i Paris.

– PSG er vel sammen med Tottenham og Atlético Madrid blant Europas mest underpresterende klubber. Paris er jo en by som har et enormt potensial. Det er en verdensmetropol som absolutt burde ha et lag i europatoppen. De har jo hatt mange gode spillere, Ronaldinho spilte blant annet der, men de har stinket i årevis nå. Paris er jo ikke Saint-Étienne liksom, det er jo en by som mange spillere nok har lyst til å bo i. Klarer de i tillegg å bli store så burde de kunne hente stjerner, sier Langli.

Styreleder Nasser Al Khelaifi uttalte seg nylig om det samme potensialet som Langli omtaler:

– PSG har et enormt potensial. Det er den eneste fotballklubben i en by med 12 millioner innbyggere! Det er unikt i Europa. Vårt mål er å kvalifisere oss til mesterligaen hvert eneste år fra og med 2012.

Paris (Foto: ERIC GAILLARD/Reuters)
Paris (Foto: ERIC GAILLARD/Reuters)

– Først og fremst for å tjene penger
Morten Langli mener Qatar Investment Authority ser på klubben som det navnet på organisasjonen antyder; en investering.

– Det er klart at Qatar-gutta ikke er dumme, PSG er et interessant lag for spekulanter. De har en stor tilhengerskare, og når de investerer i klubben så gjør de vel det først og fremst for å tjene penger. De ser nok det enorme potensialet i klubben, sier kommentatoren.

Det som taler imot at Paris Saint-Germain skal kunne etablere seg blant de absolutte toppklubbene i Europa er at den hjemlige ligaen ikke er like attraktiv som hos konkurrentene.

– Jeg vil rangere England og Spania som de beste ligaene og tror Tyskland har passert Italia. Frankrike er vel Europas femte beste liga, sier Langli.

Parc des
  Princes (Foto: Presse sports/Scan-Foto/Scanpix)
Parc des Princes (Foto: Presse sports/Scan-Foto/Scanpix)

– Det forventes trofeer
Hovedstadslaget trenes av Antoine Kombouaré. Han er klar på at klubben må prestere med én gang.

– Det forventes av oss at vi vinner trofeer, og hovedmålet er å komme til Mesterligaen. Forrige sesong var vi gode og ble nummer fire, men nå vi ta nye steg, sier han til TV 2 Sporten etter lørdagens treningskamp mot New York Red Bulls i London.

– De nye spillerne trenger tid for å tilpasse seg og finne seg til rette. Vi har en god stall og er fornøyd med spillerne vi har, men det er fortsatt langt frem til 31. august, forteller 47-åringen, som selv spilte for PSG i fem sesonger.

Og han hevder selv at han trives i den nye situasjonen.

– Press er ikke noe nytt for meg. Vi liker press, sier Kombouaré.

Antoine Kombouaré (Foto: IAN KINGTON/Afp)
Antoine Kombouaré (Foto: IAN KINGTON/Afp)

– Gir fransk fotball en helt ny dimensjon
Loïc Moreau jobber som journalist for det franske nettstedet sports.fr.

Han forteller at kombinasjonen fransk toppklubb og mye penger ikke er hverdagskost.

– Det gir PSG og fransk fotball en helt ny dimensjon. Vi er vant med at toppklubbene i landet ikke har penger, men nå er situasjonen en helt annen, sier Moreau til TV 2 Sporten i London.

– De ønsker å bygge opp klubben på nytt, og de har vist handlekraft ved å hente en rekke nye spillere. Nå er målet å vinne tittelen, og de blir sett på som favoritter av de fleste. Men i tillegg til å vinne ligaen, er det minst like viktig at de tar seg til Mesterligaen, sier journalisten.

– Den største siden Ronaldinho
Moreau mener ansettelsen av Leonardo som sportsdirektør viser betydningen av det omfattende prosjektet de nye eierne har initiert.

– Leonardo har hatt et nært forhold til PSG etter at han spilte der på 90-tallet, og han så helt sikkert potensialet i prosjektet. Han kunne nok ha fått en god managerjobb etter å ha vært i Inter og AC Milan, men han ville heller være med på det som skjer i Paris.

Javier Pastore (Foto: MARCELLO PATERNOSTRO/Afp)
Javier Pastore (Foto: MARCELLO PATERNOSTRO/Afp)

Og at nysignerte Javier Pastore blir Ligue 1s største stjerne tviler han ikke på.

– Pastore vil bli den største spilleren i PSG siden Ronaldinho. Vi har enkelte profiler fra før i ligaen, men ingen som kan måle seg med ham, sier Moreau.

Vet lite om eierne
Dersom Pastore og de andre storkjøpene ikke slår til, tror Moreau det fort kan bli hett rundt ørene på Antoine Kombouaré.

– Det blir fort bråk hvis resultatene uteblir i starten av sesongen, og vi har sett tidligere at det ikke er noen automatikk i at høy pengebruk fører til umiddelbar suksess. Det tok for eksempel tid før Manchester City vant sitt første trofé, sier han.

Journalisten forteller også at han ikke vet så mye annet om de nye eierne enn at de er rike og liker fotball.

– Det virker som at Qatar vil være så mye involvert i fotballen som mulig før VM i 2022. Al-Jazeera har kjøpt rettighetene til Ligue 1, og vil vise mange kamper denne sesongen.

– Eierne kunne få PSG til en ganske billig penge, og kunne få kjøpt en ganske stor klubb i en by som Paris. Utover at de har mye penger og er fotballinteresserte, vet vi imidlertid svært lite om eierne, sier Loïc Moreau.

Sepp Blatter, Mohammed bin Hammam (Foto: STR/Afp)
Sepp Blatter, Mohammed bin Hammam (Foto: STR/Afp)

– PSG legger lista høyere
Tor-Kristian Karlsen jobber for tiden som speider for den russiske toppklubben Zenit St. Petersburg, og er fast blogger for TV 2 Sporten.

Han har mer tror på at PSG skal få til noe stort enn at Málaga skal gjøre det.

– Jeg synes nok PSG virker som et enda mer ambisiøst prosjekt. Det er litt mer B-preg over Málaga. I Paris gikk de nye eierne inn i mai, og de har allerede ansatt Leonardo, med hans kontakter og PR-verdien det gir, uten at jeg vet for mye om hans kapasitet som sportsdirektør.

– De henter det beste fra det interne markedet, og for eksempel Ménez, som man vet vil være blant toppspillerne i Frankrike. De legger lista mye høyere for sin egen liga. Etter det jeg forstår er det ikke helt stopp i spillekjøpene ennå heller. Alberto Gilardino skal være nær, og det ryktes at de vil legge inn bud på for eksempel Dimitar Berbatov, sier Karlsen.

– Store kommersielle muligheter
Også Karlsen vektlegger at Paris er et spesielt tilfelle, der PSG kan regjere omtrent alene.

– Klubben har et ekstremt potensial hvis de lykkes i Champions League. Det er omtrent en enslig klubb i kontinentaleuropas største by, og det er en flott by, med store muligheter til kommersiell virksomhet. Det er jo også mye mer interessant for toppspillere å komme til Paris enn til for eksempel Lyon eller Marseille, sier han.

Roberto Mancini, Mark Hughes (Foto: Anthony Devlin/Pa Photos)
Roberto Mancini, Mark Hughes (Foto: Anthony Devlin/Pa Photos)

Men hvor lenge Antoine Kombouaré får regjere som trener er litt mer usikkert.

– Han tror jeg allerede føler at det koker litt rundt ham. Han er en trener som ble hentet inn på et tidspunkt da klubben hadde helt andre ambisjoner enn nå, litt som situasjonen var med Mark Hughes i Manchester City. Han må levere fra første stund, helt klart, sier Karlsen.

– Handler om reklameeffekt
Også Karlsen påpeker at det finnes andre klare paralleller mellom PSG og Manchester City.

– For det første så tror jeg at det er så mye penger i Qatar at man har gått litt tom for ideer om hva man skal bruke penger på. Jeg tror Paris-prosjektet med det statlige fondet handler litt om reklameeffekt for Qatar rundt om i verden, akkurat som med Manchester City og Abu Dhabi. Man bruker små summer hvis en ser stort på det, og får igjen en enorm effekt.Heislaget Málaga
Tilfellet Málaga kan virke noe annerledes, for det samme iboende potensialet virker ikke å være til stede like umiddelbart.

Vel spiller klubben i en mer attraktiv liga enn PSG, men det eneste byen Málaga har til felles med Paris, i tillegg til arabiske milliardinvesteringer, er det forhenværende nærværet til Pablo Picasso.

De 550.000 innbyggerne har riktignok et stabilt klima der de ligger og bader på Costa del Sol, noe som selvsagt tiltrekker seg enorme mengder turister, men byens fotballklubber, nedlagte CD Málaga og nå Málaga CF, har vært alt annet enn stabile. Málaga er kjent som det fremste heislaget i Spania.

I skyggen av Barcelona og Real Madrid kan det likevel være i ferd med å vokse frem en ny utfordrer til tronen. I hvert fall til skyggetronen, der klubber som Valencia, Villarreal og Sevilla har regjert de senere årene.

Pablo Picasso
  (Foto: RALPH GATTI/AFP)
Pablo Picasso (Foto: RALPH GATTI/AFP)

– For én gangs skyld snakker folk om noe annet
Fotballskribenten Sid Lowe er bosatt i Madrid, og dekker spansk fotball for blant annet Sports Illustrated og The Guardian.

Har rapporterer om en voldsom entusiasme rundt prosjektet.

«Helt plutselig blir Málaga omtalt som om de er Spanias «tredje lag», som om maktfaktoren i sør er blitt en realitet. Det kan selvsagt gå fryktelig galt, og noen venter på det med fryd, men Málaga er det store samtaleemnet nå. Salget av sesongbilletter går til himmels, og det blir garantert fullt hus. Faktisk snakkes det om Málaga i hele landet nå.»

«For én gangs skyld snakker folk om noe annet, ikke minst fordi Spania trenger noen som kan konkurrere med Real Madrid og Barcelona. Signeringen av Santi Cazorla var symbolsk i en tid der de to store enten plukket opp alle de beste spillerne, eller lot dem dra fra Spania. Her var det endelig en av de andre klubbene som kjøpte en av La Ligas mest fremtredende spillerne.», skriver han i Sports Illustrated.

Santi Cazorla
  er blant nykommerne som skal sørge for at Malaga kan ta steget ut i Europa
  neste sesong (Foto: TIMOTHY A. CLARY/Afp)
Santi Cazorla er blant nykommerne som skal sørge for at Malaga kan ta steget ut i Europa neste sesong (Foto: TIMOTHY A. CLARY/Afp)

– Et femårsprosjekt, minst
Tor-Kristian Karlsen har ikke særlig tro på at Málaga vil hevde seg helt i toppen med det første.

– Det er enklere å bli en toppklubb i Frankrike enn Spania. I Spania har du to av verdens absolutt beste klubber i Real Madrid og Barcelona, og et høyt nivå bak med Sevilla, Villarreal og Valencia. Det er aldri enkle kamper i spansk fotball. For Málaga sin del er nok dette et femårsprosjekt, minst, sier Karlsen.

– Cazorla vitner om høyere klasse
Han merker seg imidlertid at signeringene virker mer ambisiøse nå enn i de to forrige overgangsvinduene.

– Málaga er jo endelig i gang nå. De ble kjøpt opp allerede i fjor, og jeg tror mange var skeptiske til dette. De hadde en litt merkelig disponering av midlene til spillerkjøp, og det var kanskje ikke helt det som ble forventet av et stort prosjekt fra en oljesjeik fra Qatar. Det var mer kvantitet enn kvalitet, og mange eldre spillere, men de skulle jo også overleve i La Liga.

– Nå virker det som om det er litt mer alvorlig. Det er Santi Cazorla som er den store overgangen, som setter hele prosjektet i en litt høyere klasse. Bortsett fra han er det litt mange spillere som nok har sett middagshøyden, som Ruud van Nistelrooy, og Jérémy Toulalan, som Lyon ikke gjorde det helt store for å beholde. Jeg synes ikke dette virker som det helt ekstreme ennå, men noe er på gang her, sier Zenit-speideren.

Ruud van Nistelrooy er en av mange nye
  i Malaga, og det er ventet at laget skal være med å kjempe om den ledige
  medaljen i Spania (Foto: Jorge Guerrero/Afp)
Ruud van Nistelrooy er en av mange nye i Malaga, og det er ventet at laget skal være med å kjempe om den ledige medaljen i Spania (Foto: Jorge Guerrero/Afp)

– Må bygge en toppklubbkultur
Men det er ikke bare å kjøpe inn X antall spillere til X antall millioner og forvente at de skal hente hjem trofeer fra første stund.

Og dessuten tror ikke Karlsen at disse X akkurat nå er gode nok til å hevde seg i toppen.

– Den store utfordringen er å bygge en toppklubbkultur, et miljø der toppspillere ikke bare presterer, men også blir utviklet videre. Da er det nok en del av strategien å hente inn Hierro som sportsdirektør, og treneren, Manuel Pellegrini, er jo også en veldig flink fyr.

– Hvis man virkelig ønsker å utvikle klubben kommersielt, så er det et stort potensial. Málaga-regionen har et enormt publikumspotensial, blant annet med alle turistene i området og rike byer rundt. Det snakkes jo da også om et nytt stadionprosjekt der.

– Málaga, for å overbevise meg, uten at det er noen målestokk, trenger nok noen spillere til for å hevde seg. Spillere av en kvalitet som det ikke blir forventet at de skal kjøpe, sier Tor-Kristian Karlsen.

Málaga (Foto: JON NAZCA/Reuters)
Málaga (Foto: JON NAZCA/Reuters)

Nok en veteran
Men det spørs om Karlsen vil la seg overbevise av mannen som de siste 48 timene har vært den heteste på ryktebørsen med tanke på en overgang til Málaga.

Det snakkes nemlig høyt om at den gamle storscoreren Raúl kan komme til å ikle seg den blå- og hvitstripete drakten i løpet av kort tid.

Seriestart i Spania er 21. august. Málaga åpner sesongen hjemme mot Barcelona.