KARTLEGGER BREIVIKS AKTIVITETER: Searchlight redaktør Nick Lowles. (Foto: TV 2)
KARTLEGGER BREIVIKS AKTIVITETER: Searchlight redaktør Nick Lowles. (Foto: TV 2)

– Breivik var på nettsteder der kunstgjødselbomber ble diskutert

Stadig mer av den terrorsiktedes nettverk kartlegges.

Anders Behring Breivik har operert under flere pseudonymer på en rekke høyreekstreme og antiislamske nettsteder. Han har blant annet postet flere innlegg på siden document.no.

TV 2 har også omtalt Breiviks aktivitet på det islamfiendtlige forumet Gates of Vienna. Under navnet «Year2183» tar bloggeren, som etter alt å dømme er Breivik, til orde for å deportere muslimer.

Les mer: Breivik hyllet Dracula på nettforum i 2008

Omfattende nett-aktivitet

Redaktør Nick Lowles i tidsskriftet Searchlight har i flere tiår overvåket høyreekstreme miljøer. Lowles mener at hans organisasjon nå har funnet bevis på at Breivik ikke bare var i kontakt med grupper i Storbritannia.

I 2008 opplyser Breivik at han bor i Sverige og skriver på en bok om «islamiseringen av Europa og hvordan de kommende problemene kan takles».

– Mesteparten av fokuset har vært på hans tilknytning til Storbritannia, men det synes som om mye av hans politiske utvikling kan ha funnet sted mens han bodde i Sverige. Nettsidene som han besøkte i Sverige, var mye mer ekstreme, sier Lowles.

Diskuterte terror

På nettsteder der Breivik var aktiv, ble terrorhandlinger diskutert.

– Det er nokså klart ut fra det vi ser nå at han var en aktiv debattant på internettfora hvor det ble diskutert terrorisme, hvor det ble diskutert bilbomber og gjødselbomber som skulle ramme offentlige bygninger. Han var medlem av foraene hvor disse diskusjonene foregikk, sier Lowles.

Torsdag viste Searchlight TV 2 innlegg som Breivik skal ha skrevet på sidene Stormfront og Nordisk.

Ifølge Searchlight er Stormfront verdens viktigste rasistiske internettforum som brukes av nynazister over hele verden. Administratoren er en tidligere leder i Ku Klux Klan og medlem av det amerikanske nazistpartiet, skriver Searchlight.

Borgerkrig

I et innlegg klager Breivik over at høyresiden i Europa og USA er «fraksjonert». Han ytrer ønske om at ulike grupper kan prøve å komme til enighet om emnet, som ifølge ham er «islamiseringen av Europa og USA».

Les også: Frykter terroren i Norge vil inspirere andre

Han vil at gruppene skal kaste regjeringene som støtter multikulturalisme. Breivik hevder at Storbritannia og Danmark vil bli de første vestlige landene som vil oppleve borgerkrig på grunn av muslimsk innvandring.

Psykiater om Breivik: – Så komplisert at vi først i historiens lys kan få svar

Breivik får støtte på nettet - se reportasje (reporter: Thorstein Korsvold)

536774

Oppfordrer til vold

Ifølge Searchlight-redaktøren registrerte Breivik seg som medlem av Nordisk i 2009. Nettstedet har hovedsakelig skandinaviske medlemmer hvor det diskuteres temaer som nazimusikk og politiske strategier for å utslette demokratiet. Fellesnevneren for medlemmene er ifølge Searchlight et hat mot innvandring og innvandrere.

Noen av medlemmene oppfordrer åpent til vold. I mars 2010 skrev en anonym bruker på forumet følgende: «Biler parkert ved store bygninger med gjødsel + diesel gir et fint smell. (...) Jeg har ikke sagt noe om drap. Du håper bygningene er tomme, og hvis ikke, så er det jo synd... Jeg forstår ikke hvorfor folk ikke skjønner at vi må føre krig.»

– Det er klart at han leste, fordøyde og spredte informasjon fra et bredt spekter av nynazistiske, nasjonalistiske og antimuslimske fora, opplyser Searchlights redaktør.

Jan Simonsen: – Å få e-post fra en massemorder gir meg frysninger

Stiller spørsmål ved sikkerhetstjenesten

PST har tidligere uttalt at Breivik ikke var i deres søkelys fordi han ikke hadde foretatt seg noe ulovlig.

Lederen ved Antirasistisk senter, Kari Helene Partapuoli, sier at de nye opplysningene om Breiviks aktiviteter på nettet åpner for spørsmål om vestlige sikkerhetstjenester har fulgt godt nok med på høyreekstremes aktiviteter på nettet.

– Dette er meninger som går relativt langt, og vitner om at krigsretorikken er blitt mer vanlig de siste årene. Det er veldig lett å være etterpåklok. Men det er jo det vi skal være nå, sett i lys av det som har skjedd, sier hun til tv2.no.

– Handlet alene

Breivik hevder i sitt såkalte manifest at det finnes flere terrorceller som står klare til å angripe. Etterforskningen så langt har imidlertid ikke avdekket noen tegn på en større konspirasjon.

– Det er en unik sak. Det er en unik person. Han er total ondskap, sier PST-sjef Janne Kristiansen til nyhetsbyrået AP torsdag.

– Basert på den informasjonen vi har så langt, og jeg jeg understreker så langt, har vi ingen indikasjoner på at han var del av et nettverk eller hadde noen medhjelpere, sier Kristiansen.

Psykiater om Breivik: – Så komplisert at vi først i historiens lys kan få svar