ambulanse sommertid
ambulanse sommertid

Ambulansesjåfører rørt av folkehyllest

– Det var en vanvittig opplevelse, sier Thomas Lund Lie.

I onsdagens spesialsending av «Sommertid» fortalte Thomas Lund Lie og Roy Smedhagen fra ambulanseavdelingen, om hvordan de har blitt tatt hånd om av det norske folk etter terroraksjonen 22. juli 2011. De forteller om støtte, roser, klemmer og applaus.

Stor støtte

Hele Norge la ned roser til minne om ofrene fra bombeangrepet i Oslo og massakren på Utøya i helgen. Det gjorde også ambulansepersonellet, men de opplevde samtidig å bli hyllet for innsatsen og fikk selv mange roser.

– Det var helt ubeskrivelig, jeg har aldri vært med på noe lignende. Jeg tror heller aldri jeg kommer til å være med på noe lignende i fremtiden, det var veldig spesielt, sier Thomas Lund Lie.

Da de gikk gjennom Oslos gater fikk de stor oppmerksomhet.

– Det var konstant applaus fra flere tusen hele den ruten. Det var en vanvittig opplevelse, fortsetter han.

Les også: Rapporterte fra nært hold

– Det var som en film

Roy Smedhagen er operativ leder for ambulanseavdelingen i Oslo, men har aldri opplevd noe lignende tidligere.

– Det var som en film. Vi trener jo og øver på mye, men dette her var noe langt ute i periferiene altså, sier Roy Smedhagen.

Det var ingen enkel jobb å ta styringen i en slik situasjon.

– Det tok litt tid før vi kom oss ut dit, vi måtte forsikre oss om at det var trygt nok å dra ut. Min jobb var da å prøve å være øyne og ører der ute og melde tilbake, sier han.

Les også: Hele Norge stod stille

Trodde det var en øvelse

– Vi har trent alle de årene vi har jobbet og vi har hatt katastrofeøvelser, men du tenker at dette skjer aldri i Norge. Det første jeg tenkte var det det er sikkert en øvelse dette også. Det var ikke til å tro for å være helt ærlig. Jeg tror ikke du kan forberede deg godt nok på hva som venter deg når du kommer ut dit. Jeg finner nesten ikke ord på det, forteller Lund Lie.

Selv om de er trent til å hjelpe andre, trengs det støtte og oppfølging etter slike opplevelser i tjeneste.

– Alle sammen blir godt ivaretatt i disse dagene, sier Lund Lie.

Snakker dere mye sammen om det dere har opplevd?

– Det er en vaktromskultur vi har, å snakke med kollegaer som vet hva du har vært igjennom. Det å sitte på vaktrommet å prate med kollegaer i ettertid er veldig ålreit.

Se hele intervjuet øverst i saken.

Se tredje spesialsending av «Sommertid» på TV 2 fredag klokken 20.00!