Sommertid Journalister2
Sommertid Journalister2

Rapporterte fra nært hold

Yvonne Fondesnes og Finn Ove Hågensen er to av journalistene fra TV 2 som har fulgt terrorakjsonen tett på.

Tirsdagens spesialsending av «Sommertid» gjestet flere av dem som er berørt av tragedien som rammet Norge 22. juli 2011. Blant dem var to av TV 2s journalister som var tilstede da terrorangrepene utspilte seg.

Vurderte å bli på øya

Finn Ove Hågensen var på Utøya for å lage sak om AUFs sommerleir før bomben smalt i Oslo, og før massakren utspilte seg på øya.

– Jeg husker jeg spurte fotografen Magnus Nøkland om vi skulle bli der, for å sitte der å redigere. Men så ble vi enige om at vi rekker å kjøre til Oslo, så vi kjørte, forteller han.

Bomben smalt akkurat i det Hågensen og fotografen ankommer TV 2-huset. Han løp bort til Regjeringskvartalet og rapporterte med kameraet tilstede før hjelpen var kommet.

– Jeg turte ikke si at det var drepte for det kunne jeg ikke si, men jeg skjønte at her var det mange, ikke bare skadde, men hardt skadde.

Hågensen hadde på seg støvler etter besøket på regntunge Utøya, og kunne derfor gå i de store glassmassene som var blåst ut i gatene.

– Det er overraskende at ikke flere er drept egentlig, sier han.

En annerledes dag på jobb

Yvonne Fondensnes var på Ullevål for å rapportere om de skadede fra bombeangrepet når meldingene om skytingen på Utøya kom. Hun dro da videre til Hole kommune der Utøya ligger, men kom ikke lengre enn til Sollihøgda. Det gjorde heller ikke reddningsmannskapet.

– Jeg husker det kom bort en pilot til meg, og sa at det er minst 50 drept, men at vi får ikke dra inn for å hjelpe fordi politiet ikke har klarert området som sikkert. Beskjeden til oss er at hvis vi drar videre herfra, så gjør vi det på eget ansvar. Og den beskjeden vi fikk fra vaktsjefen var at ingen dro lengre uten skuddsikre vester, sier hun.

Sammen med fortvilte ofre, foreldre og pårørende tilbrakte Fondensnes natten på Sundvolden hotell.

– Når du er på jobb som journalist i en sånn situasjon så må du klare å holde det på avstand, sier hun.

Se hele intervjuet øverst i saken.

Se andre spesialsending av «Sommertid» i kveld på TV 2 klokken 20.00!