FRYKTER SMITEEFFEKT: Nick Lowles. (Foto: Frode Hoff)
FRYKTER SMITEEFFEKT: Nick Lowles. (Foto: Frode Hoff)

Frykter terroren i Norge vil inspirere andre

Britisk politi har altfor lenge ignorert faren grupper som English Defence League utgjør, mener britisk ekspert.

Nick Lowles som er ekspert på høyreekstreme miljøer.

Han sier til TV 2 at det er klare bevis på at det har vært kontakt mellom Anders Behring Breivk og britiske grupper. Nå frykter han lignende angrep i Storbritannia.

Les også: – Avslører kontakt mellom Breivik og britiske nasjonalister

Nick Lowles viser oss bilder av medlemmer i den høyreekstreme gruppen English Defence League. En av gruppene Anders Behring Breivik skal ha hatt forbindelser til.

– Her står folk og vifter med alle mulige slags våpen som kan drepe folk. Og likevel tror ikke politiet at dette er en organisasjon som det er verdt å holde øye med, sier Lowles.

POSERER MED VÅPEN: Nick Lowles viste TV 2 disse bildene av medlemmer i English Defence League. (Foto: Frode Hoff)
POSERER MED VÅPEN: Nick Lowles viste TV 2 disse bildene av medlemmer i English Defence League. (Foto: Frode Hoff)

Frykter smitteeffekt

I flere tiår har Lowles og Searchlight, organisasjonen han arbeider for, overvåket høyre ekstreme miljøer. Searchlight mener de har klare bevis på at det har vært kontakt mellom Breivik og English Defence League.

– Her har vi Sigurd Jorsalfare, som er aliaset han brukte. Han skriver til EDL-medlemmer og sier at de er en inspirasjonskilde og at de har en felles kamp, sier Lowles.

Nå frykter Lowles at terroraksjonen i Norge vil inspirere Breiviks meningsfeller i Storbritannia.

– Det er ganske mange EDL-tilhengere som støtter bombeangrepet. De ser de politiske institusjonene i Storbritannia som sin fiende slik Breivik så på den norske regjeringen som sin fiende. Det er en reell fare for at det fins unge folk som vil kopiere ham, sier Lowles.

Mulig å oppdage

Lowles håper politiet umiddelbart skjerper overvåkningen av disse gruppene. Hadde de gjort det før terroraksjonen, mener han at de hadde hatt gode muligheter til å oppdage Breivik.

– Han hadde kontakt med folk. Han var aktiv i visse grupperinger. Han var medlem av et svensk nazi-forum, han har vært i kontakt med EDL her og med Norwegian Defence League. Å si at det er nesten umulig å kjenne til disse folkene på forhånd, tror jeg rett og slett ikke er tilfelle.

English Defence League benekter kjennskap til Anders Behring Breivik