Glenn Beck (Foto: Jose Luis Magana, © PH PH**NY** MV**NY**)
Glenn Beck (Foto: Jose Luis Magana, © PH PH**NY** MV**NY**)

Glenn Beck hudflettet på Twitter etter Hitlerjugend-kommentar

Sammenlignet Utøya-ofrene med Hitlerjugend.

«Det forgikk skyting på en politisk sommerleir, noe som høres litt ut som Hitlerjugend. Jeg mener, hvem arrangerer en sommerleir for ungdom som bare handler om politikk? Det er urovekkende.»

Slik kommenterte den svært profilerte politiske kommentatoren Glenn Beck terrorangrepet mot AUFs sommerleir på sitt radioprogram mandag.

Beck er en erkekonservativ amerikansk politisk kommentator, som har mange tilhengere i den amerikanske Tea Party-bevegelsen. Inntil nylig var han en ivrig bidragsyter til Fox News. Hans daglige TV-program er tatt av lufta, men han skal fortsatt jobbe for kanalen.

Becks mistenkeliggjøring av de mange unge menneskene som mistet livet i terrormassakren på Utøya, har ikke gått upåaktet hen.

Pressefolk reagerer

Særlig blant sine egne, altså pressefolk, har kritikken haglet på nettstedet Twitter. Ikke bare blant norske pressefolk, hvor mange har reagert med vantro, internasjonal presse har i stor grad ønsket å markere sin avsky.

Les også:– Jeg ber for de sårede og de som har gått bort

Andrew Malcolm, politisk kommentator fra LA Times, mente utsagnet var «et nytt lavmål» for Beck.

New York-korrespondenten til britiske The Telegraph, Jim Swaine, dekket saken. På Twitter oppsummerte han utsagnet ironisk som «uendelig stilfullt».

Frilansjournalisten Shiv Malik, som skriver for The Guardian og Sunday Times, reagerte slik:

«Herregud, Glenn Beck sammenligner Utøya-ofrene med Hitlerjugend!»

Også andre journalister, som for eksempel den anerkjente filmkritikeren Roger Ebert, har twitret om saken.

Økenavn og spydigheter

Utsagnet har ikke overraskende også vakt oppsikt blant folk som ikke jobber i pressen. På Twitter får Glenn Beck passet sitt påskrevet av opprørte mennesker verden over.

Les også:Internasjonale artister fortsetter å engasjere seg på Twitter

Noen nøyer seg med hoderystende kommentarer av typen «Hvorfor har denne ignorante mannen fortsatt en jobb å gå til?», men de fleste er ikke fullt så moderate i sin kritikk av den kontroversielle politiske kommentatoren.

Økenavn og spydigheter på Glenns bekostning florerer i kjølvannet av Utøya-kommentaren.

I en ironisk tvist har flere Twitter-brukere linket til nettsteder hvor man sammenligner Glenn Beck med terroristen som tok livet av de unge menneskene på Utøya.

En gal mann

Glenn Beck passet på å understreke at han ikke på noen måte sympatiserte med den norske terroristen under sitt radioprogram.

– Dette er ugjerningen til en gal mann. Han er ikke noe bedre enn dem som stod bak 9/11. Han er akkurat like ille som Osama Bin Laden. Punktum, sa Beck, som er kjent for å støte mange med sin retorikk.

I følge Wikipedia har han tidligere måtte be om unnskyldning for blant annet å ha kalt Obama «en rasist som hater hvit kultur».

I februar i år ba han også om unnskylding til bevegelsen Reform Judaism, som jobber for å modernisere den jødiske troen, etter å ha sammenlignet dem med radikal islam.

Så langt har kommentatoren ikke moderert eller bedt om uskyldning for utsagnet om de norske ungdommene.

Du kan høre hele klippet her.