Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)
Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)

Det går mot OL-deltakelse for norske syklister

Den gode norske innsatsen i Tour de France gjør at Norge avanserer på rankinglisten til Det internasjonale sykkelforbundet.

Mandag offentliggjorde Det internasjonale sykkelforbundet, UCI, de oppdaterte rankinglistene for verdenscupen etter Tour de France.

Norge ligger nå på 14. plass på UCIs nasjonsranking etter Thor Hushovds og Edvald Boasson Hagens sterke innsats i Frankrike.

Det er hele sju plasser opp i forhold til den forrige rankingen, og betyr at Norge med stor sannsynlighet får ha med seg et lag, bestående av fire ryttere, til landeveisrittet i OL i London i 2012.

Det er bare de 15 beste nasjonene i UCI WorldTour som får ha med seg deltakere i OL, og de ti beste får ha med seg fem ryttere.

Sportssjefen tar forbehold
Sportssjef Steffen Kjærgaard i Norges Cykleforbund forteller imidlertid om et innviklet rankingsystem, der både verdenscuppoeng, kontinentalcuppoeng og andre elementer spiller inn, så han tør ikke slippe jubelen løs helt ennå.

Han er likevel rimelig klar på følgende:

– Hvis rankingen står seg sånn den gjør nå ut året, så får vi med fire mann til OL, sier sportssjefen.

Skummel klassiker
Det er ikke helt usannsynlig at Colombia og Tsjekkia fortsatt kan smette forbi Norge på rankingen i løpet av året, men det skal mye til.

Første mulighet for Tsjekkia til å plukke nye poeng kommer allerede til helgen, i den 31. utgaven av Clásica de San Sebastián.

– Det er en høykategori som ligger i samme poengkategori som for eksempel Gent–Wevelgem, bare hakket under Paris-Roubaix. Det er litt skummelt, for det er mye poeng. En type som Roman Kreuziger kan gå inn der og gjøre underverker, sier Kjærgård.

Hard kamp om én VM-plass
VM arrangeres i slutten av september i København. Der er det så godt som klart at Norge skal ha med tre deltakere.

Det skal mye til at Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen ikke er blant disse tre, men sportssjefen legger her inn et forbehold om at motivasjonen deres er god nok på tampen av en lang sesong.

Det vil stå et realt bikkjeslagsmål om den siste plassen.

– Jeg tror nok vi ikke kommer utenom Thor og Edvald, men det er veldig åpent om den siste plassen. Først og fremst vi jeg si at det er seks mann i Norge som kjører på ProTour-nivå, og at alle disse er aktuelle navn på min liste, sier sportssjefen, og sikter i tillegg til de allerede nevnte rytterne til Alexander Kristoff, Lars Petter Nordhaug, Kurt-Asle Arvesen og Gabriel Rasch.

Hvem mener du bør være Norges tredjemann i VM? Ta debatten i diskusjonsfeltet under: